ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lagrådet säger nej till rökförbud

Malin Jansson · 23 Feb 2018
Uppdaterad 23 Feb 2018
Regeringens förslag på rökförbud på uteserveringar möter motgång från Lagrådet.

Regeringens förslag på rökförbud på uteserveringar möter motgång från Lagrådet. Foto: Shutterstock


Lagrådet säger nej till regeringens förslag om rökförbud på uteserveringar, tågperronger och lekplatser. Att upprätthålla ett rökförbud på platser där många är berusade är en "svår och riskfylld uppgift", skriver Lagrådet i sitt yttrande.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen vill att rökning i offentliga utrymmen, så som på uteserveringar, tågperronger eller lekplatser, ska förbjudas och att ägare av de offentliga utrymmena ska kunna bötfälla de som inte följer reglerna.

Förslaget skickades på remiss i januari – med förhoppningen om att kunna lägga en proposition i riksdagen i februari.

Men nu säger Lagrådet, den instans som ska granska om förslaget inte strider mot någon annan lag, nej till regeringens utkast, i alla fall i dess nuvarande form.

Orsaken är bland annat att det kan komma att bli svårt att avgöra exakt vilka ytor som ska gälla – något som kan vara extra problematiskt på uteserveringar där många dessutom ofta är berusade.

”Sådana miljöer är ofta stökiga. Att i sådana fall upprätthålla rökförbudet för den som driver verksamheten kan många gånger vara en svår och riskfylld uppgift, inte minst i ljuset av att gränserna för förbudets närmare omfattning i regel torde vara oklara”, skriver Lagrådet i sitt yttrande. 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro