ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lägre betyg för alla i invandrartät skola

Andréas Jelvefors · 22 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Elever i invandrartäta områden har svårt att komma in på gymnasiet

klar

Artikellänk är kopierad

STUDIE. Elever som både bor och går i skola i ett invandrartätt område löper dubbelt så stor risk att inte komma in på gymnasiet, oavsett om personen har invandrarbakgrund eller inte.

Det är en av slutsatserna från en registerstudie från Statistiska Centralbyrån. I studien har SCB sållat ut över 100 000 barn som bor i invandrartäta områden och tittat på föräldrarnas utbildning, inkomst, familjesammansättning och hur lång tid de har vistats i landet.– När vi tagit hänsyn till detta märker vi att det finns kvar en grannskapseffekt som också avspeglar sig i hur man presterar i skolan. Även om språkkunskaperna kan skilja sig mellan barn, är det inte sammansättningen av barnen som i första hand påverkar skolresultaten, utan mer om de socioekonomiska effekterna som följer med att bo i ett segregerat område, säger Lotta Persson, utredare på SCB.

SCB har pekat ut 450 områden i Sverige där mer än 40 procent av barnen mellan 6 och 16 år har invandrarbakgrund.Sammanlagt bor 183 000 grundskoleelever i dessa områden, och samtliga löper alltså betydligt större risk att aldrig komma in på gymnasiet på grund av dåliga betyg.– Resultatet visar också att de som bor i invandrartäta områden men går i andra typer av skolor får bättre resultat. Från betygssynpunkt hjälper det alltså att söka sig till en skola som inte ligger i ett invadrartätt område, säger Lotta Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro