ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lägre skatt för de flesta företag

TT · 8 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Mest gynnas mindre bolag, eftersom stora koncerners möjlighet till skatteplanering stramas åt.

Skattepaketet presenterades av de fyra regeringspartiernas ledare när de på måndagen besökte IT-företaget Tobii i Mörby, norr om Stockholm. Åtgärderna är tänkta att mildra den väntade konjunkturavmattningen.

De två viktigaste förslagen är en sänkning av arbetsgivaravgifterna med en procentenhet och en sänkning av bolagsskatten från 28 procent till 26,3 procent.- Paketet är en rejäl injektion för landets företagare, säger näringsminister Maud Olofsson (c).

Regeringen räknar med att sänkningen av arbetsgivaravgifterna ska ge 10 000 nya jobb till 2010.

När det gäller bolagsskatten så innebär sänkningen att den svenska skattesatsen hamnar på genomsnittlig västeuropeisk nivå. Däremot ligger flera länder i östra Europa betydligt lägre. Statsminister Fredrik Reinfeldt(m) betonade vikten av att Sverige lägger sig på en konkurrenskraftig nivå, eftersom bolagsskatten styr var i Europa företag väljer att etablera sig.

Dragkamp i regeringenI regeringen har det rått en dragkamp om vilka skattesänkningar man ska satsa på. Moderaterna och folkpartiet har öppet förespråkat bolagsskatten, medan centern velat prioritera sänkta arbetsgivaravgifterna.

- Vi kom från olika håll och kunde mötas här, säger Reinfeldt.

En kritik mot att sänka arbetsgivaravgifterna med bara någon procentenhet har varit att det är en åtgärd som kostar mycket pengar, men ger lite sysselsättningseffekt. Vd:n för IT-företaget Tobii, Henrik Eskilsson, var dock positiv.

- Sänkningen av arbetsgivaravgifterna är det som betyder mest för oss. Den största delen av våra kostnader är lönekostnader, säger Eskilsson vars företag har 165 anställda, hälften av dem i Sverige.

Kostar 16 miljarderTotalt kostar företagspaketet statskassan nästan 16 miljarder kronor. Av dem finansieras knappt 13 miljarder genom att framför allt multinationella koncerners möjlighet till skatteplanering stramas åt. En del av dem tjänar därför inget alls på de sänkta skatterna.

Statsministern hävdar att sänkningen av bolagsskatten, parad med minskade möjligheter till skatteplanering räddar en skattebas på hundra miljarder.- Vi skulle annars kunna hamna i ett läge där det beskrivs som frivilligt att betala bolagsskatt här, säger statsministern.

I den kommande budgeten kommer även ytterligare förändringar av de så kallade 3:12-reglerna för fåmansbolag. En större del av företags kapital ska kunna tas ut som vinst i stället för som lön och därmed omfattas av den lägre kapitalbeskattningen. Möjligheten att göra direktavskrivningar för inköp av till exempel en dator utökas till summor upp till 20 500 kronor. Näringsministern räknar med att många småföretagare jublar över det förslaget.

Regeringen aviserar också en rad regelförenklingar som berör till exempel möjligheter att ge koncernbidrag till nya bolag, minskat uppgiftslämnande om periodiseringsfonder och slopat krav på bankgaranti vid företagsförsäljning.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro