ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lägst antal bidragstagare sen 1990 – experten: Går väldigt bra för Sverige

Sophie Tanha · 20 Maj 2019
Uppdaterad 20 Maj 2019
Jenny Madestam är statsvetare på Södertörns högskola.

Jenny Madestam är statsvetare på Södertörns högskola. Foto: Försäkringskassan/Anna Hartvig/Södertörns högskola


Antalet personer som blir försörjda av bidrag eller sociala ersättningar fortsätter minska. Förra året var siffran nere på nästan samma nivå som den var 1990. "Man kan fundera på varför inte regeringen använt det här till sin fördel", säger statsvetaren Jenny Madestam om siffrorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året minskade antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag med 4,4 procent, vilket innebär att Sverige nu ligger på nästan samma nivå sysselsättning som år 1990.

Detta enligt SCB:s sammanställning över personer som försörjs med sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.

Positiva nyheter undviks

Siffrorna vittnar om ett ekonomiskt starkt Sverige där 87 procent av befolkningen i arbetsför ålder är sysselsatt. Varför har det inte lyfts upp mer i politiken?

– Den svenska ekonomin går väldigt bra, då finns det en tendens att man pratar mindre om det här. Det är ju en positiv nyhet och positiva nyheter kommer sällan högt upp på agendan för någon part, allra minst oppositionen, säger Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola.

Förra gången antalet bidragstagare var så få var år 1990, strax före antalet skulle stiga drastiskt med nästan 60 procent innan 1994. Efter det har kurvan gått nedåt.

Källa: SCB
Källa: SCB

Olika typer av bidrag

Statsvetaren Jenny Madestam är förvånad över att regeringen inte använder resultatet med till sin fördel:

– Siffror visar att det går väldigt bra för Sverige rent sysselsättningsmässigt. Det är ju något väldigt positivt för socialdemokraterna som ofta kritiseras för att vara ett bidragsparti som misslyckas med att sätta människor i arbete.

Arbetslösheten är däremot den enda ersättningsformen som ökade med drygt fyra procent mellan 2017 och 2018. Den ersättning som minskade mest var sjukersättningen, som står för en tredjedel av alla som försörjs med sociala ersättningar och minskade med över sex procent under samma period.

– Om det är för att människor som borde gå på bidrag blir utförsäkrade tror jag att vi kommer se något slags upprop. Just nu är min bedömning att det inte finns någon sådan stark rörelse eller ilska som ligger och bubblar där i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro