ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare anmäld nio gånger - får behålla legitimationen

Tobias Berg · 5 Jan 2015
Uppdaterad 5 Jan 2015
Psykiatern som var verksam i lund kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg men får behålla legitimationen

Psykiatern som var verksam i lund kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg men får behålla legitimationen Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En psykiater verksam vid psykiatrin i Lund anmäldes nio gånger för opassande beteende av åtta olika kvinnor men får efter utredning behålla sin legitimation.

Psykiatern som tidigare var verksam i Lund fick totalt nio anmälningar mot sig för närgånget och opassande beteende, från april 2010 till april 2014. Enligt anmälningarna ska läkaren bland annat ha rört patienter på ett opassande sätt, gjort närmanden mot patienter och varit sexuellt upphetsad vid patientkontakt. Det var först efter den nionde anmälningen som Region Skåne beslutade sig för att säga upp och anmäla läkaren som då självmant avslutade sin anställning.

Enligt Louise Montgomery, förhandlingsansvarig på Skånevård Sund, medger man från regionens sida att man kunde ha agerat snabbare och avskedat läkaren tidigare när samtal, varningar och omplacering inte fungerat. Samtidigt framhåller hon att den här typen av ärenden är svåra att hantera då man tvingas balansera både patientsäkerheten och arbetsrätt. – Vi vill vara tydliga med att vi inte står bakom det här beteendet och med facit i hand borde vi agerat kraftfullare tidigare, säger hon.

Den anmälan av läkaren som Region Skåne lämnade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nu också resulterat i ett beslut där IVO kritiserar läkaren för hans brister i patientbemötande men samtidigt inte lämnar vidare ärendet till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som kan besluta om återkallande av legitimation.

I sitt beslut skriver man att ”IVO riktar kritik mot XX handlande men bedömer dock att hans oskicklighet och olämplighet nu inte uppkommer i en sådan nivå att det finns skäl att anmäla till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd […] för beslut om prövotid eller återkallelse av legitimation.”

I Region Skånes anmälan till IVO framkommer också att de tror att läkaren kommer upprepa sitt beteende eftersom de bedömmer att han inte förstår att han beteende skadar vissa patienter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro