ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Läkare åtalas för grova sexbrott mot barn via mobilappen Kry

Björn Sjö · 12 Sep 2018
Uppdaterad 12 Sep 2018
Kry stängde av läkaren när polisanmälan blev känd.

Kry stängde av läkaren när polisanmälan blev känd. Foto: TT


En 29-årig läkare kommer att åtalas för en lång rad sexualbrott mot flera barn och vuxna. Mannen har bland annat arbetat på den digitala tjänsten Kry. Han har lex Maria-anmälts av Kry för sina videoundersökningar av 13 barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Läkaren kommer att åtalas vid Stockholms tingsrätt på onsdagen, rapporterar TT.

Brotten han misstänks för ska ha skett i arbetet som läkare mellan 2015 och 2017 i bland annat Stockholm, Skellefteå, Skövde och Jönköping samt via den digitala sjukvårdstjänsten Kry.

Åtalet omfattar grov våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott samt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

De drabbade är 52 barn och 18 vuxna.

Kry stängde av läkaren i slutet av förra året, när polisanmälan mot honom blev känd.

”Ny typ av brottslighet”

Advokat Fredric Wikman är målsägarbiträde för flera av dem som drabbats via Kry.

Han konstaterar i ett pressmeddelande att den tekniska utvecklingen med vårdtjänster via internet lett till en ny typ av brottslighet.

”Att på det här sättet utnyttja dels det förtroende som läkare i allmänhet har, dels den nya tekniken för att begå sexuella övergrepp, är unikt och oroväckande och väcker även frågor om tjänsteleverantörernas ansvar och bakgrundskontroll”, skriver Fredric Wikman.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro