ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare: Det här nojar sig patienterna för – helt i onödan

· 18 Aug 2015
Uppdaterad 18 Aug 2015
Skrubbsår, stukningar och bett är vanliga orsaker till att patienter besöker akuten. I onödan. 

Skrubbsår, stukningar och bett är vanliga orsaker till att patienter besöker akuten. I onödan.  Foto: Alamy


Landets akutmottagningar är hårt pressade – och många besök görs helt i onödan. Metro har pratat med tre läkare som berättar om vilka onödiga” besök som är vanligast.

klar

Artikellänk är kopierad

Younis Khalid, överläkare.
Younis Khalid, överläkare.Foto: Pressbild

Antalet besök på landets akutmottagningar ökar varje år. Fler besök betyder också längre väntetider.

Något som ökar pressen på sjukhusen är patienter som söker sig till akuten i onödan.

– För oss tar det tid att administrera en kö. Men framför allt för patienternas egen del så sitter de i ett väntrum, och i ett väntrum riskerar du att bli sjuk. Dessutom tar det lång tid, säger Per Bergman, enhetschef på akuten vid Sundsvalls sjukhus.

LÄS MER: Läkare: Hela kroppen kan bli inflammerad av dålig tandborstning 

Exempel på sjukdomar och skador som patienter ofta kommer till akuten med i onödan är lätta infektioner, stukningar, skrubbsår och liknande.

– Fotledsstukningar som är av enklare karaktär är vanliga, man har kanske kunnat gå på foten flera dagar innan man kommer till oss, säger Per Bergman.

Enligt honom är det klassiska att det gör väldigt ont i foten från början men att det går lättare att belasta lite senare.

– Går det inte över, om foten är uppenbart snedställd eller om du hör att det krasar då kan du naturligtvis komma till oss, säger Per Bergman på Sundsvalls sjukhus.

LÄS MER: Man blev akut sjuk – chauffören körde fullsatta bussen till akuten

En annan vanlig orsak till att folk söker sig till akuten är fästingbett. Ofta helt i onödan.

– Först om det röda runt bettet börjar sprida sig som en ring och blir större och större kan man behöva antibiotika, det kan man kolla med vårdcentralen. Googlar man finns det bilder på hur det ser ut, säger Younis Khalid, sektionschef och överläkare på barnakuten vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

En anledning till att antalet akutbesök ökar för varje år kan vara att folk googlar efter sina symptom, tror Per Wihlborg som är överläkare på akuten vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Internet är en stor bov i dag. Om du har ett symptom och googlar på det så kommer du garanterat att hitta något farligt. Det kan ta bort det sunda förnuftet och tilliten till sin egen kropp. Har du en svullen lilltå kan du säkert hitta något livshotande med det, säger han.

Läkarna som Metro har pratat med rekommenderar folk att ringa till Vårdguiden på 1177 om de är osäkra på om de behöver vård.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro