ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare: Det söker patienter akutvård för – helt i onödan

sara zettergren · 4 Jul 2016
Uppdaterad 4 Jul 2016
Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset, Younis Khalid, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Nasim Farrokhnia, chef på Södersjukhuset akutmottagning.

Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset, Younis Khalid, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Nasim Farrokhnia, chef på Södersjukhuset akutmottagning. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / Privat


I dag söker sig många till akuten istället för vårdcentralen eller närakuten. Något som gör att väntetiderna blir väldigt långa på akutmottagningarna. Skrubbsår, vrickade fötter eller att man bränt sig i solen är några saker många söker för.

klar

Artikellänk är kopierad

Många söker idag vård på akutmottagningar istället för att vända sig till vårdcentral eller närakut. På sjukhusens akutmottagningar ska de främst ta emot allvarliga akuta tillstånd som bröstsmärtor, andningsbesvär, medvetslöshet eller skallskador. Några saker som många dock söker för, på akutmottagningarna, är skrubbsår, att de bränt sig i solen eller reagerar på pollen. 

– Många söker för symptom som de kan få rådgivning om på annat håll. Allt från att man bränt sig i solen till att man har trampat snett. Om man trampat snett kan man röntga hos en närakut som kan se om något är brutet, säger Nasim Farrokhnia, chef på Södersjukhuset akutmottagning.

Enligt Younis Khalid, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, så ser de även på barnakuten att många söker för symptom som de inte behöver vända sig till akuten för.

– Exempel på sådant vi ser hos oss är halsont, förkylning, utslag och de flesta typer av symptom som redan har gått över innan man hinner söka sjukvården. Vidare bör man inte söka akuten för långvariga besvär, eftersom vi inte har någon möjlighet att utreda detta.

►LÄS MER:  Experten: Så undviker du att få sommarmagsjuka

Anledningen till att många söker vård direkt på akuten istället för att vända sig till en vårdcentral kan bero på många olika saker som att akuten är närmare, det är svårt att avgöra vilka symptom som kräver akutvård, eller att akutens öppettider passar bättre.

– Det kan vara att man googlat på sina symptom och vad det kan vara för något i värsta fall. Då vill man ha en medicinsk bedömning och ett snabbt svar, säger Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset.

►LÄS MER:  Experten: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

Eftersom många vänder sig direkt till akutmottagningarna blir väntetiderna långa och personalen får en sämre överblick.

– Väntetiderna blir långa för de patienter som inte behöver akutens vård men värre är att väntetiderna ökar även för de som faktiskt behöver komma till oss, säger Younis Khalid.

Istället för att gå direkt till akuten när man mår dåligt kan det vara bättre att ringa vårdguiden 1177 för råd eller vända sig till sin vårdcentral eller närakut först. 

– Om man har svårt att få luft eller har ont i bröstet så bör man komma in men känner man mer oro kan det vara bra att ställa sina frågor någon annanstans först, säger Nasim Farrokhnia, chef på Södersjukhuset akutmottagning.

►LÄS MER:  Myter och fungerande råd – så håller du fästingarna borta

klar

Artikellänk är kopierad

sara zettergren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro