ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare: Hela kroppen kan bli inflammerad av dålig tandborstning

Joel Linde · 11 Jun 2015
Uppdaterad 27 Jan 2017
Glöm inte att borsta tänderna, det kan få förödande konsekvenser.

Glöm inte att borsta tänderna, det kan få förödande konsekvenser. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT


Att borsta tänderna är betydligt viktigare än vad man tidigare har trott, visar en brittisk studie. Experiment visar att inflammerat tandkött tydligt kan kopplas till exempelvis demens och diabetes.

klar

Artikellänk är kopierad

I en BBC-serie i två avsnitt som börjar sändas på torsdag, visar forskare och tandhygienister genom experiment vid University of Birmingham School of Dentistryatt, att dålig tandhälsa tydligt kan kopplas till allvarliga sjukdomar i resten av kroppen. Testerna visade att de vita blodkropparna – immunförsvarets soldater – blev mindre effektiva när de rörde sig mot ett infekterat område.

”Blodkropparna rörde sig slumpmässigt fram, på ineffektiva sätt”, skriver läkaren Christoffer Van Tulleken som deltog i experimentet, i The Daily Mail.

”Hela kroppen hade blivit inflammerad och inte bara tandköttet.”

Anledningen är att den utdragna infektionen i tandköttet efter ett tag gjorde att immunförsvaret började gå på högvarv vilket blev skadligt för hela kroppen.

”Flera studier från senare år visar att kroniska inflammationer kan påverka din hälsa allvarligt”, fortsätter han.

”Inflammationer är starkt kopplade till hjärtsjukdomar, diabetes typ två, Alzheimers, stroke och cancer.”

Infekterat tandkött förkortar alltså ditt liv med stor sannolikhet, enligt Van Tulleken. För att ge sina barn ett hälsosamt liv säger forskarna att tandhygienen är viktigare än amning, förmodligen lika effektivt som vaccin, och lika viktigt som nyttig kost.

Så hur får man bäst munhälsa?

Skölj eller spotta inte, rekommenderar Van Tulleken. Det nyttiga i tandkrämen är fluoret, och det ska helst stanna i munnen hela natten. Och det räcker med en klick tandkräm stor som en ärta, resten är slöseri.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro