ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare: Inte skadligt att skippa mensen

Alva Forsberg Fierro · 21 Aug 2015
Uppdaterad 15 Sep 2015

Foto: TT


Många kvinnor äter p-piller – inte för att motverka graviditet – utan för att skjuta upp menstruationen och slippa de hormonella besvär som dyker upp i samband med mens. Vissa kan gå flera år utan blödningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Under och innan menstruationen upplever många kvinnor besvär. Även om symptomen är individuella består de ofta av ont i brösten, huvudvärk, svullnad och smärta i kroppen, irritation och nedstämdhet. För att slippa lida väljer en del kvinnor att styra sin menstruation med hjälp av hormoner – så kallade p-piller av olika slag.

P-piller är inte specifikt utformade för att skjuta upp mensen men hormonets verkning förhindrar ägglossning och därmed mens. Vissa kvinnor kan därmed gå flera år utan blödningar, så länge de äter p-piller. Men kan det vara skadligt att skjuta upp sin mens med hjälp av läkemedel under längre perioder?

– Det är inte farligt alls, säger Outi Hovatta, läkare och specialist i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

LÄS MER: Det manliga p-pillret är snart här – "kommer revolutionera våra sexliv"​

Enligt henne kommer mensen alltid tillbaka så fort man slutar med p-piller. Dessutom motverkar de mensvärk.

– Har man har rikliga blödningar och lider av starka smärtor i samband med menstruation så kan dämpa dessa besvären, säger Outi Hovatta.

Kan man inte få svårare att bli gravid om man ätit p-piller under längre perioder?

– De kan förlama ägglossningen i max några månader men det händer ganska sällan och är inget permanent problem. Det finns gott som forskningsresultat kring fertilitet och p-piller som visar att p-piller inte gör det svårare att bli gravid om man använt det under en längre period.

LÄS MER: Moa, 21, har haft PMS i 10 år: “Alla mina förhållanden har tagit slut"

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro