ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare kartlade unga kvinnors sexliv – döms

Evelina Olsson · 3 Maj 2013
Uppdaterad 4 Maj 2013

Malmö­läkaren kartlade unga kvinnor från det egna hemlandet genom att söka i deras läkar­journaler efter känsliga uppgifter om sexliv och kontakter med psykiatrin. Nu döms han till villkorlig dom för dataintrång.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

– Det är jätteallvarligt att en läkare missbrukar förtroendet på detta sätt, säger kammaråklagare Linda Rasmussen. Bland kvinnorna som kollats upp finns bland annat släktingar och döttrar till läkarens bekanta som inte varit hans patienter. Läkaren hävdar att han kommit åt en del av journalerna av misstag, en förklaring som Malmö tingsrätt sågar. ”Inte i något fall har ’misstaget’ resulterat i att NN hamnat i en broders eller annan manlig släktings journal” skriver rätten i sin dom. Rätten anser att ett tänkbart motiv kan ha varit den hederskultur som finns bland de inblandade enligt vilken man ska ”ha kontroll på ogifta kvinnor”. Malmöläkaren, som fått sparken från sin tjänst, döms för 177 fall av dataintrång mot 20 målsägande. Endast fem av offren har krävt läkaren på skadestånd och dessa tilldöms nu 5 000 kronor vardera. – Det kan vara psykiskt påfrestande att sitta i rättssalen och berätta, i synnerhet då vissa av tjejerna här är läkarens anhöriga, säger Rasmussen. Åklagaren är nöjd med domen. – Rätten har sett så pass allvarligt på det här att man dömer ut villkorlig dom och inte dagsböter som annars är den vanliga påföljden, säger hon.

”En potentiell fara för människors liv”

Lotta Sonemalm, förbundssekreterare i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, har arbetat med hedersrelaterade frågor sedan 1996. – Det här är helt förkastligt, är det någonstans dessa utsatta personer ska känna sig säkra är det hos läkare och myndigheter, säger hon Sonemalm menar att Malmöläkarens agerande kan få personer från hederskulturer att dra sig för att söka hjälp. – Det kan handla om både kvinnor som är sexuellt aktiva och män som är sexuellt aktiva på ett sätt som inte accepteras av den kultur de lever i. Kommer dessa uppgifter ut kan det vara en fara för deras liv, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro