ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare larmar: Fransförlängningar kan skada hälsan

Alva Forsberg Fierro · 9 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015
Det som utlöser besvären är härdplasten cyanoakrylat som finns i limmet. 

Det som utlöser besvären är härdplasten cyanoakrylat som finns i limmet.  Foto: TT


Antal fransförlängare som utbildas runtom i landet har exploderat. Nu slår Arbets-och miljömedicinklinken larm om riskerna med arbetet. – Det kan framkalla astma, säger specialistläkare Katrin Dierschke.

klar

Artikellänk är kopierad

Många kvinnor önskar sig långa svepande ögonfransar och ögonfransförlängning erbjuds numera på var- och varannan skönhetssalong runtom i landet. Men vad alla inte vet är att limmet som används för att fästa fransarna kan utlösa hälsobesvär hos dem som jobbar med det. Det senaste året har flera fransstylister sökt sig till arbets- och miljömedicinkliniken i Lund. Än så länge rör det sig bara om några enstaka fall, men specialistläkaren Katrin Dierschke, misstänker att vi bara sett toppen av isberget. 

– De som kommit till oss har utvecklat besvär med rinnande och kliande ögon, hosta, hudbesvär så som kliande röda blåsor i ansiktet, svårigheter att andas och astma. Och obehandlad astma är livsfarligt, säger hon till Metro. 

Det är härdplasten cyanoakrylat som finns i limmet, som orsakar problemen. Många som arbetar med fransförlängning använder inte den skyddsutrustning som rekommenderas: andningsskydd och punktutsug, som reglerar ventilationen i lokalen.

Under en behandling, som tar mellan 2-3 timmar, klistras mellan 50-80 syntetiska fransar på kundernas egna fransar. Enligt en ny lag som kom 1 juni ska alla som arbetar med härdplaster genomgå regelbundna medicinska kontroller. Men de är få yrkesverksamma som känner till lagen. 

– Jag visste inte ens att den fanns, det fick vi aldrig höra på utbildningen, säger Anna, 25, som är certifierad fransstylist sedan något år tillbaka.

Hon har själv aldrig råkat ut för några besvär men en av hennes kunder drabbades av en allvarlig allergisk reaktion.

– Hennes ögon blev stora som tennisbollar eftersom hon inte tålde limmet, säger hon. 

Tycker du att du fått tillräcklig information om riskerna med ögonfransförlängning under din utbildning?

– Nej jag tycker det har varit väldigt dålig information. Det är så himla lätt att bli utbildad och det känns som att skolan bara vill tjäna pengar på folk, säger hon. Det kostade Anna 16 000 kronor att få sitt certifikat, vilket krävs för att man ska få jobba med det.

– Vill man enbart gå utbildningen för egen skull kostar det hälften så mycket, och många som inte ens är duktiga blir utbildade.

I Sverige finns ingen garanti för att den som utför fransförlängningen är certifierad, alla får utföra förlängningar eftersom regelverk saknas. Det är något som Jeanette Brinkenstjärna, VD på Luxurious Lashes, som håller i utbildningar i sex orter i Sverige, ifrågasätter.

– Branschen har vuxit så snabbt och har tyvärr lockat till sig en del oseriösa personer, vilket är jättetråkigt eftersom det innebär en risk för kunderna, säger hon och fortsätter:

– I dag kan vem som helst gå in på en webshop på nätet och beställa hem fransförlängningsprodukter från Asien som de sätter nya klistermärken på, vi har ingen aning om vad de innehåller.

Vad kan man göra för att skydda sig?

– Var kräsen. Ta reda på om fransförlängarna är certifierade innan du går dit, ställ frågor om var produkterna kommer ifrån och vad de innehåller. Kan de inte svara på detta är det läge att göra förlängningen någon annanstans. 

Anna heter egentligen något annat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro