ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Läkare löser rasproblemet?" – och andra skamliga löpsedlar

Hugo Ewald · 14 Dec 2015
Uppdaterad 14 Dec 2015
Aftonbladets löpsedel den 8 september 1968

Aftonbladets löpsedel den 8 september 1968 Foto: Aftonbladet


Löpsedlar hos svenska tidningar har genom året producerat otaliga exempel på formuleringar som spätt på rasistiska fördomar eller använt sig av rasistisk terminologi. Här är några exempel genom åren, och vad artiklarna faktiskt handlar om.

klar

Artikellänk är kopierad

Aftonbladet 28 juli 1968.
Aftonbladet 28 juli 1968.Foto: Aftonbladet
Aftonbladet 25 februari 1970
Aftonbladet 25 februari 1970Foto: Aftonbladet
Expressen 8 september 1993.
Expressen 8 september 1993.Foto: Expressen

Läkare löser rasproblemet? PILLER GÖR NEGRER VITA – Aftonbladet 8 september 1968

Artikeln skildrar hudläkaren Robert Stolars metod för att behandla vitilgo, en hudsjukdom som innebär att delar av en persons hud förlorar sin pigmentation och som förmodligen är mest förknippad med Michael Jackson. Stolar använde sig av en salva som innehåller Hydrokinon, ett ämne som gör att huden kan blekas. Några piller rör det sig dock inte om.

Artikeln väljer att koppla samman botemedlet med en idé om att människor med mörkare hy skulle bleka den för att på så sätt slippa undan rasism och förtryck, någonting som bland annat en person som intervjuas i artikeln motsätter sig starkt.

– Hela saken låter som en förbannad massa smörja för mig. Jag motsätter mig den underförstådda kritiken i det amerikanska experimentet som antyder att det är fel att vara svart, säger kvinnan.► LÄS MER: Väktare på hiphopfilmer luktar rasism och särbehandling

USA-STAD ANFÖLLS av beväpnade NEGERTRUPPER I NATT – Aftonbladet 28 juli 1968

Artikeln beskriver skotten i Glenville, som ägde rum i amerikanska Cleveland mellan 23 och 28 juli 1968. Sju personer dödades och femton skadades. Skotten var en fortsättning på de konflikter som präglat staden länge, och som tydligast fick sitt uttryck i de så kallade Houghupproren 1966 där fyra personer dog.

Skotten i Glenville ägde rum mellan en militant grupp ledd av Fred Evans och Polisen.► LÄS MER: Rasism och köttätande går hand i hand

MORD IDAG på Östermalm, GREVE SKÖT NEGER MED JAKTGEVÄR – Aftonbladet 25 februari 1970

Den 24 februari 1970 är en 26-årig man som Aftonbladet benämner som greve ute på en festnatt på Östermalm i Stockholm. Efter att ha varit förbi Anglais vid Stureplan och Cecil på Biblioteksgatan slutar han upp på en nattklubb på Kaptensgatan på Östermalm som han inte vill lämna när den stänger vid fyratiden. Där möter han upp en 30-årig bekant som enligt Aftonbladet kallas "Ali" och som av tidningen ibland benämns som somalier och ibland som etiopier.

De två beger sig till grevens östermalmsvåning där de dricker gin och juice. Greven är mycket berusad, och när han ska visa upp sitt jaktgevär råkar han skjuta den 30-åriga mannen. Av Aftonbladets rapportering går det alltså inte att tolka det som att någon strid skulle äga rum. Löpsedeln spelar dock på koloniala bilder av svarta som vita mäns villebråd.► LÄS MER: Rasismen i Sverige är på riktigt – så sluta förminska våra upplevelse

KÖR UT DEM! Så tycker svenska folket om INVANDRARE OCH FLYKTINGAR – Expressen 8 sept 1993

I september 1993 inledde Expressen en artikelserie om hur svenskar ser på invandrare och flyktingar. Artikelserien inleddes med en löpsedel där texten lydde: "Kör ut dem! Så tycker svenska folket om invandrare och flyktingar". Texten syftar på en opinionsundersökning Expressen då beställt av SIFO, och som visade att 63 procent av svenskarna vill att myndigheter aktivt ska försöka få flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige att återvända till sina ursprungsländer.

Löpsedeln anmäldes till JK och möttes av stor kritik och dagen efter försökte Expressen övertyga läsarna om att man stod på flyktingarnas sida med löpsedeln "Ta hand om dem! Så tycker Expressen om invandrare och flyktingar.". Det hela slutade med att Expressens ägare Bonnier krävde att löpsedlarna togs ner och avskedade sedan tidningens dåvarande chefredaktör Erik Månsson.Metro har sökt Aftonbladet.► LÄS MER: Kvinnan på t-banan iakttar mig – och skriker: "Öppna din väska!"

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro