ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare ska inte längre få bedöma sjukskrivna

Anders Göransson · 23 Dec 2010
Uppdaterad 12 Feb 2011
Benita Uusitalos mamma Christina Reyes led av svår värk och gick med rollator. Trots detta ansåg Försäkringskassan att hon var arbetsför, och drog in hennes ersättning.

Benita Uusitalos mamma Christina Reyes led av svår värk och gick med rollator. Trots detta ansåg Försäkringskassan att hon var arbetsför, och drog in hennes ersättning. Foto: Pernilla Wahlman/ Kommunalarbetaren


klar

Artikellänk är kopierad

Trots hård kritik under hösten. Nu stärker regeringen F-kassans makt över de sjuka. Läkarna: Vi är oroliga.

Nu stärks Försäkringskassans makt över de sjukskrivna ytterligare. Från årsskiftet ska inte läkare få uttala sig om arbetsförmågan – den bedömningen tas helt och hållet över av försäkringshandläggarna.

Det skriver tidningen Kommunalarbetaren. De nya riktlinjerna bekymrar läkarna.– Om  bedömningen görs av en handläggare på Försäkringskassan som inte har sett patienten eller vet någonting om den medicinska biten så kan man som läkare vara väldigt orolig, säger Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet, till Metro.

Hon menar att bedömningen av arbetsförmågan – om den fråntas den behandlande läkaren – i så fall borde göras av någon med mer kunskap, inte mindre. Dessutom framhåller hon att det är viktigt att det finns möjlighet för patienten att överklaga beslutet och få en ny prövning.

Men förändringen försvaras av försäkringsdirektör Svante Borg. Han ansvarar för Försäkringskassans handläggare i landet.– Rollerna blir förtydligade. Läkaren fastställer diagnos, funktionsnedsättningar och vilka aktivitetsbegränsningar patienten har. Men det är Försäkringskassan som på den grunden bedömer vilken begränsning det innebär av arbetsförmågan och prövar detta mot villkoren i sjukförsäkringen.Ett läkarutlåtande om arbetsförmågan kan, menar han, ge patienten en felaktig uppfattning om att han eller hon automatiskt har rätt till ersättning, fastän det avgörandet i själva verket ligger hos Försäkringskassan.

Hennes mor vägde 36 kilo – skulle jobba

Christina Reyes vägde 36 kilo, led av svår värk i axlarna och gick med rollator.Ett team av medicinska specialister konstaterade att hon saknade arbetsförmåga. Men i februari 2009 slog Försäkringskassan fast att hon kunde jobba halvtid – och drog in ersättningen.

Men hon kunde inte gå tillbaka till sitt jobb i äldreomsorgen och blev uppsagd.– Det som gör så ont i mig är att hon verkligen ville jobba, hon levde för de gamla, säger dottern Benita Uusitalo till Kommunalarbetaren.

I september i år fick Christina Reyes rätt i domstol mot Försäkringskassan. Men då hade sjukdomarna redan tagit hennes liv. Den 11 januari hittades hon död i sin lägenhet i Gävle.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro