ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare: Solbrist kan göra barn autistiska

Ann Hagman · 17 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Forskare har sett tecken på att brist på solljus under graviditeten kan orsaka autism hos barnet. Just nu pågår en studie vid Karolinska universitetssjukhuset för att utreda detta vidare.

Forskare har sett tecken på att brist på solljus under graviditeten kan orsaka autism hos barnet. Just nu pågår en studie vid Karolinska universitetssjukhuset för att utreda detta vidare. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

 För lite sol under graviditeten kan orsaka att barnet får autism. Den teorin har fyra överläkare i Stockholm. De söker pengar för forskning som belägger deras hypotes.Allt fler undviker solen. Tanken är att skydda huden, men det kan också medföra risker. Anledning: För lite solljus leder till D-vitaminbrist, som i sin tur kan skada fostrets hjärna.– Vi vet att D-vitamin är viktigt för utvecklingen av fostrets hjärna. Vi vet också att D-vitamin är bra mot psykiska sjukdomar överhuvudtaget. Ingen vet varför barn blir autistiska, men i tidig graviditet händer något i hjärnan, säger Gunnel Bågenholm, barnhälsovårdsöverläkare på Astrids Lindgrens barn-sjukhus.Hon och hennes kolleger fick ögonen på problemet eftersom autism är vanligare bland somaliska barn i Sverige än hos svenska barn i genomsnitt.– De som har mörk hudfärg får lättare brist på vitamin D i vårt nordiska klimat. Somaliska kvinnor exponerar sig dessutom mer sällan för solljus, säger Gunnel Bågenholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro