ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare vägrar att utföra aborter trots att det är lagligt

Evelina Pålsson · 17 Jan 2016
Uppdaterad 17 Jan 2016
Mottagningar kan ge sken av att de utföra aborter men saknar läkare som är villiga att utföra ingreppet.

Mottagningar kan ge sken av att de utföra aborter men saknar läkare som är villiga att utföra ingreppet. Foto: Alamy


På pappret är det inga problem att göra abort i Italien då det är lagligt i uppemot 90 dagar. Men trots att lagen står på kvinnornas sida vägrar många läkare att utföra aborter.

klar

Artikellänk är kopierad

I över 30 år har det varit lagligt för kvinnor i Italien att göra abort. Men trots att det är lagligt är det svårt att hitta en läkare som utför ingreppet skriver New York Times.

I en del konservativa regioner uppger uppemot 83 procent att de vägrar utföra en abort.

Silvia Agatone, 62, är gynekolog på ett sjukhus i Rom. Hon är för kvinnors rätt till abort och har skapat en sajt som förser kvinnor med information om hur och var de kan göra en abort.

► LÄS MER: Vägrar abort – stämmer landstinget

Hon ägnade ett års tid åt att ringa runt till alla förlossningskliniker hon kunde hitta i landet för att ta reda på om läkarna var abort motståndare eller inte. Av över 10 000 läkare var det endast 1 200 som utförde aborter. Övriga vägrade på grund av personliga eller religiösa skäl.

I en rapport från landets hälsomyndighet uppgavs det att omkring 60 procent av de italienska sjukhusen utför aborter. Men det är vanligt att sjukhus ger sken av att utföra ingreppet trots att läkarna på sjukhuset vägrar.

► LÄS MER: Studie: Svenska kvinnor använder fel preventivmetoder

I de flesta europeiska länder är det lagligt med abort under de första tolv veckorna, en period som kallas den första trimestern. Skillnaden i Italien jämfört med andra länder är enligt New York Times att det finns så få mottagningar och läkare som går med på att utföra en abort.

Då majoriteten av italienarna är katoliker och den romersk katolska kyrkan är motståndare till ingreppet har det skapat en stigma kring aborter som inte finns på samma sätt i andra europeiska länder.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro