ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare varnar för dödligt bantningsmedel

Metro.se · 21 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett olagligt bantningspreparat, som innehåller koffein och synefrin, kan leda till benskörhet och skador på centrala nervsystemet. Nu varnar svenska, danska och norska myndigheter för preparaten, som säljs olagligt på nätet, skriver Svenska Dagbladet.

Ämnet synefrin utvinns ur pomeransskal och är nära besläktat med efedrin. I kombination med koffein blir det livsfarligt. Kroppsbyggare har länge använt efedrin i kombination med koffein för att bygga upp sina muskler. Preparaten har orsakat flera dödsfall och biverkningar som störd hjärtrytm, störd ämnesomsättning och ångestanfall.

Det centralstimulerande ämnet synefrin är en nykomling bland bantningsmedel och nära besläktat med ämnet efedrin, som nyligen klassats som läkemedel i USA. I Sverige är båda dessa ämnen klassade som läkemedel.I kombination med koffein blir synefrinet extra farligt eftersom effekten fördubblas. Nu marknadsförs preparat som innehåller denna kombination som bantningsmedel på internet under namn som Thermapower, Thermojetic eller liknande namn där therma- eller thermo- ingår. Men produkterna kan även gå under andra namn. Ofullständiga och felaktiga innehållsdeklarationer gör det svårt för konsumenterna att veta vilka ämnen de egentligen stoppar i sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro