ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkare varnar för epidemi: "Det kan bli jättefarligt"

Fredrik Beckman · 28 Dec 2012
Uppdaterad 29 Dec 2012
Läkare varnar för epidemi: "Kan bli jättefarligt"

Läkare varnar för epidemi: "Kan bli jättefarligt" Foto: Scanpix


Redan nu varnar sjukvården för en pågående RS-virusepidemi, med över 100 barn som söker vård för andnings-svårigheter enbart på Drottning Silvias barn- och ungdoms-sjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje vinter drabbas fler bebisar under sex månader av RS-virus än andra delar av året. Kulmen brukar komma i februari. Men i år ser det annorlunda ut. – För två dygn sedan var det 120 barn som sökte. De flesta hade andningssvårigheter, drygt tio med andningsvårigheter fick läggas in. 

– Det är extremt många barn som söker för RS-virus, säger Anders Lindblad, överläkare på Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus.

– Om man inte gör någonting, då kan det bli jättefarligt. Om man stöttar deras andning så klarar vi det. Men barnet är otroligt sjukt. Det kan behöva vara ett par dagar på intensivvård.

I vanliga fall är det cirka 80 barn per dag vid den här tiden som söker för att de har drabbats av RS-virus.

Just nu ligger strax under 20 barn inne för vård för RS. Fortsätter epidemin kan det bli problem för sjukvården i Göteborg att ta emot dem som söker.

– Det blir mycket barn som ligger inne. Vi har 30 vårdplatser, så det kan bli problem med platser, säger Anders Lindblad.

För att försöka hindra epidemin att växa varnar han föräldrar till små barn att ta med dem ut bland folksamlingar. Och att bjuda hem personer som är förkylda.

– Låt barnet vara hemma om du ska ut på rea. Är syskonens kompisar förkylda ska de inte följa med hem. Säg nej till folk som vill komma hem som är förkylda.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro