ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Läkare varnar: Trendiga frisyren kan få män att tappa håret

Emmelie Wallroth · 25 Sep 2015
Uppdaterad 15 Nov 2016
Man med hårknut.

Man med hårknut. Foto: All Over Press


Du har säkert sett den. Den trendiga hårknuten som stramar åt håret vid tinningarna. Och nu varnar läkare för att frisyren kan få dig att tappa hår. Man får inte tillbaka sitt hår till som det var innan”, säger hudforskaren Lars Norlen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är den amerikanska sajten Science Mic som skriver om den trendiga frisyren som sprider sig bland män. Den strama hårknuten eller tofsen kan orsaka håravfall och sjukdomen ”traction alopecia”, vilket drar tillbaka hårfästet och ger kala fläckar ovanför pannan och vid tinningarna.

– Det är väldigt, väldigt vanligt. Jag ser det förmodligen en eller två gånger i veckan, säger hudläkaren Sabra Sullivan till Mic.

►LÄS MER: Plötsligt började Maria, 22, tappa håret: ”Någonting var riktigt fel”

Enligt Sullivan blir sjukdomen allt vanligare bland män. Lars Norlen, docent vid Karolinska institutet och ansvarig för hårmottagningen vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, känner igen symptomen.

– Absolut, det är inget nytt. Har man en stram knut under en längre period så dödar det på sikt hårsäckarna och då får man aldrig mer hår där. Det händer inte hos alla, men det är inte ett ovanligt fenomen hos dem som går längre perioder med tajta frisyrer, säger Lars Norlen till Metro.

Enligt honom finns det ingen statistik eller data på hur många som drabbas.

– Men jag ser det titt som tätt.

Symptomen har han sett hos män som har håret i en stram tofs eller knut, men allra vanligast är det bland kvinnor som har håret uppsatt.

►LÄS MER: Tio frisyrer vi aldrig vill se igen

Och märker man att det börjar bli kalt i hårbotten på de ställen där frisyren drar, så finns det bara en sak att göra.

– Sluta med frisyren, annars kommer det bara bli kalare och kalare och då är det i princip kört. Man får inte tillbaka sitt hår som det var innan, det är helt säkert, säger Lars Norlen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro