ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Läkaren Anne-Marie delar ut nya ebolavaccinet: "Når inte alla i riskzonen"

Sophie Tanha · 19 Apr 2019
Uppdaterad 19 Apr 2019
Anne-Marie Pegg som jobbar på Läkare utan gränser är en av aktörerna som vaccinerar mot ebola i Kongo Kinshasa.

Anne-Marie Pegg som jobbar på Läkare utan gränser är en av aktörerna som vaccinerar mot ebola i Kongo Kinshasa. Foto: Privat/John Wessel/Läkare Utan Gränser.


Vaccinet som testas mot Ebola har visat sig vara effektivt, enligt nya rapporter från Världshälsoorganisationen WHO. Över 100 000 har vaccinerats i Kongo Kinshasa sedan viruset bröt ut förra våren. Men vaccinläkaren Anne-Marie Pegg, som nyss återvänt från arbete i området, är långt i från optimistisk.

klar

Artikellänk är kopierad

När resultaten från WHO släpptes i mitten av april hade nästan 94 000 personer i Kongo Kinshasa fått vaccinet.  Av dem hade sammanlagt 71 personer blivit smittade av det dödliga viruset, varav 57 utav dem hade visat symptom inom tio dagar efter att vaccinet togs och när det ännu inte uppnått full effekt. Detta pekar på att vaccinet fungerar.

Uppmuntrande resultat

Anne-Marie Pegg är läkare och vaccinrådgivare vid organisationen Läkare utan gränser. Hon återvände nyligen till högkvarteret i Paris efter två månaders arbete med att vaccinera människor i Kongo Kinshasa.

– Resultaten är verkligen uppmuntrande. Att vaccinet tagits fram är nog det enda positiva som kommit från epidemins framfart i Västafrika för några år sedan, säger hon.

Vaccinet, som går under namnet rVSV-ZEBOV-GP är ännu inte godkänt som läkemedel utan befinner sig fortfarande i teststadiet. Men det har inte påverkat människors attityd mot att vaccinera sig, säger Anne-Marie Pegg:

– Väldigt lite pekar mot att det ska finnas några säkerhetsrisker med vaccinet och generellt sett så är vaccinet väldigt accepterat och har hög efterfrågan.

Inte alla vaccineras

Metoden som används kallas ringvaccinering och innebär att en ring av personer som kan ha kommit i kontakt med någon smittad, eller andra med hög risk att smittas blir vaccinerade. Trots att läkemedlet verkar fungera finns det finns inga planer på vaccinera en större del av befolkningen, säger Anne-Marie Pegg:

– Det skulle inte nödvändigtvis vara mer effektivt. Det vi jobbar på nu är att se till att ringen av människor som riskerar att smittas är intakt. Våra största utmaningar är att leta rätt på personer som kan ha kommit i kontakt med viruset, så fokuset ligger på det snarare än att ändra hela strategin.

Av de som vaccinerats har nio personer dött, enligt studieresultaten. Ingen utav dem tillhörde gruppen som smittats senare än 10 dagar efter vaccinet getts, vilket kan innebära att om vaccinet tillåts uppnå sin fulla effekt kan det verka positivt även på de som smittas av viruset. Ungefär en tredjedel av alla vaccinerade nu är hjälppersonal.

Inga skäl att vara optimistisk

Ebolasmittorna i Kongo Kinshasa klassas inte som internationellt nödläge av Världshälsoorganisationen WHO som det gjordes i Västafrika 2014. Trots det har vårdpersonal i grannlandet Rwanda nyligen börjat vaccineras i förebyggande syfte och Anne-Marie Pegg oroar sig över den allt mer aggressiva spridningen.

– Oavsett om det deklareras som nödläge eller inte är det viktigt att vi åtminstone pratar om det som ett sådant, vilket vi gör. Statistiken ger oss inga skäl till att vara optimistiska, de senaste fyra veckorna har varit de mest aktiva sedan epidemin i Kongo startade vad gäller smittospridning.

Uppemot 300 personer misstänks ha smittats de senaste fyra veckorna och nästan 200 har avlidit sedan slutet på mars. Det viktigaste för att minska spridningen är att identifiera tidiga sjukdomsfall och alla som varit i närheten av dem. Arbetet med att stoppa smittan försvårades också i februari när två utav Läkare utan gränsers lokaler attackerades i städer som drabbats hårt av viruset.

– Det senaste månaderna har varit väldigt intensiva, säger Anne-Marie Pegg.

pil
Det här är ebola

Ebola är en virussjukdom som sprids mellan människor genom kontakt med blod och andra kroppsvätskor, samt från föremål som nyligen har varit i kontakt med infekterade kroppsvätskor.

Viruset upptäcktes i Kongo-Kinshasa 1976. Sedan dess har en rad epidemier drabbat främst afrikanska länder söder om ekvatorn.

Epidemin i Västafrika 2014 var den dödligaste någonsin. Då identifierades minst 28 616 insjuknade och 11 310 döda. Länderna som drabbades hårdast då var Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Källa: Källa: Läkare utan gränser

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro