ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Läkaren bekräftar: Utpekade svenskar aktiva i skidlandslaget

Filip Häggberg · 7 Feb 2018
Uppdaterad 7 Feb 2018
Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra.

Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra. Foto: Shutterstock/IBL


I SVT:s Uppdrag granskning” pekas två svenska skidåkare ut med misstänkt höga blodvärden. Skidlandslagets läkare bekräftar för Sportbladet att det rör sig om åkare som är aktiva i landslaget just nu, en manlig och en kvinnlig. Uppdrag gransknings program möter samtidigt stark kritik från skidvärlden.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppdrag granskning kom i söndags med delar av ett reportage där man, tillsammans med internationell media, hade granskat 10 000 blodtester från 2000 skidåkare mellan 2001 och 2010.

I programmet, som sänds i sin helhet i kväll, berättar en amerikansk läkare om hur en svensk åkare haft osedvanligt höga blodvärden. Läkaren menar att åkaren är dopad.

Ännu en svensk åkare pekas ut med avvikande blodvärden, och enligt landslagsläkaren Per Andersson är båda utpekade fortfarande aktiva i landslaget.

– SVT har försett mig med uppgifter om att det rör sig om två fortfarande aktiva landslagsåkare, en manlig och en kvinnlig åkare, säger han till Sportbladet.

Andersson kan inte bekräfta om de finns med i OS-truppen eller inte.

Ett avvikande blodvärde behöver nödvändigtvis inte betyda att en åkare har varit dopad – det finns andra faktorer som kan påverka det.

– Vi har inte fått möjlighet att få proverna verifierade. Jag har sett siffrorna på en A4 med en Excelfil. Vi har ingen möjlighet att kontrollera om det är riktiga uppgifter eller inte, säger Per Andersson.

– Åkarna vet om det. De vet om att jag fått uppgifter från SVT som jag inte kan verifiera om de stämmer eller inte.

Expressen kunde på onsdagen avslöja att skidlandslaget, Sveriges olympiska kommitté och Internationella skidförbundet (Fis) går till en gemensam motattack mot Uppdrag gransknings program.

I ett öppet brev skriver man att anklagelserna mot skidåkarna är på felaktiga grunder.

– Det är rent bedrägeri. De säger att de har bevis, men de har inga bevis, säger Fis dopingexpert Rasmus Damsgaard, enligt Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro