ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkaren dömdes för att ha slickat på patienter – skyller på offren

Jesper Lindqvist · 22 Mar 2019
Uppdaterad 22 Mar 2019
Läkaren dömdes i tingsrätten för sexuellt ofredande mot sex kvinnliga patienter.

Läkaren dömdes i tingsrätten för sexuellt ofredande mot sex kvinnliga patienter. Foto: LEIF R JANSSON/TT/Shutterstock


Fallet med en läkare som dömdes i tingsrätten för att ha slickat på sina patienters fötter avslutas under fredagen i hovrätten. Den 64-årige läkaren nekar till anklagelserna, och ifrågasätter i stället patienternas berättelser. "Man får ha i åtanke att de här kvinnorna har mått dåligt, att de har haft vissa psykiska problem", säger läkarens advokat Michael Fischbein.

klar

Artikellänk är kopierad

Patienterna sökte vård hos psykiatrin och hamnade då hos den 64-årige läkaren. Övergreppen ska ha pågått under tre års tid enligt patienterna själva, något som Metro har rapporterat om tidigare.

Sammanlagt rör det sig om sex kvinnor som med samstämmiga berättelser vittnar om hur läkarens närmanden blev värre för varje gång de sågs. Utöver kärleksfulla komplimanger ska läkaren ha visat ett stort intresse för deras fötter, vilket enligt en av kvinnorna ledde till att han bland annat pussade deras fötter. Han ska även ha sugit på en kvinnas fingrar.

Åklagare Ida Arnell vill inte gå in på några detaljer gällande den pågående rättegången i hovrätten, men berättar att kvinnornas berättelser har varit trovärdiga.

– Det man kan säga är att målsägandens uppgifter har haft starkt stöd hos varandra, jag tror att det var en starkt bidragande orsak till att tingsrätten ansåg att han var skyldig, säger hon.

Advokaten: ”Kvinnorna är inte tillförlitliga”

I tingsrätten dömdes läkaren till villkorlig dom och dagsböter. Han dömdes även till att betala drygt 9 000 kronor i skadestånd till var och en av de sex kvinnorna. Läkaren valde dock att överklaga domen, och förhandlingarna i hovrätten är planerade att avslutas under fredagen.

Via sin advokat nekar läkaren till anklagelserna, och säger att kvinnorna har missuppfattat hans agerande.

– Man får ha i åtanke att de här kvinnorna har mått dåligt, att de har haft vissa psykiska problem och varit under stark medicinering. De kan ha missuppfattat min klients omsorg, som absolut inte har haft några sexuella förtecken, säger advokat Michael Fischbein.

Angående anklagelserna om att läkaren ska pussat en patient på fötterna och sugit på en annan patients fingrar förnekar Michael Fischbein helt och hållet.

– När ord står mot ord krävs det stödbevisning, vilket jag menar inte finns. Dessutom krävs det att målsäganden både är trovärdig och tillförlitlig. Jag menar att kvinnorna inte är tillförlitliga på grund av deras tillstånd. Sen frågar jag mig också varför de fortsatte att träffa läkaren efter att de upplevde sig ofredade, varför sa de inte ifrån? Och varför har de inte berättat för någon om detta tidigare? Det är lite obegripligt, säger han.

Åklagare vill se strängare straff

Inte heller åklagarna var nöjda med tingsrättens dom, och man lämnade i samband med domen in en så kallad anslutningsöverklagan.

– Jag har tidigare yrkat på att han bör få en strängare påföljd, och i min plädering kommer jag att yrka på att han ska dömas till fängelse istället för villkorligt, säger Ida Arnell.

Förhandlingarna i Svea hovrätt avslutas under fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro