ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkaren: Så lever du tio år längre

Emelie Nilsson · 14 Jan 2016
Uppdaterad 14 Jan 2016
Bertil Marklund ger dig receptet för ett längre, och mer hälsosamt, liv. Du kan till exempel ägna dig åt yoga.

Bertil Marklund ger dig receptet för ett längre, och mer hälsosamt, liv. Du kan till exempel ägna dig åt yoga. Foto: Alamy/Privat


Här är tipsen för hur du kan påverka din hälsa och ditt åldrande.

klar

Artikellänk är kopierad

Bertil Marklund är läkare och forskare vid Göteborgs universitet. I sin nya bok ”10 tips – må bättre och lev tio år längre” berättar han hur du ska göra för att förlänga ditt liv med tio år extra. – Det råder en hälsoröra. Det finns så många självhjälpsböcker i ämnet men oftast är de 300–500 sidor långa och handlar bara om ett enda område och man orkar inte läsa hela. Därför bestämde jag mig för att få med alla tio områden i min bok på bara 100 sidor, säger Bertil Marklund.

►LÄS MER: Studie: Män med hög social förmåga lever längre

Forskning han tagit del av visar att generna bara styr runt 10 procent av åldrandet, resten handlar om din livsstil. Marklund menar att alla människor bär på en inre inflammation och att det är omfattningen av den som avgör hur du mår och hur länge du lever. – Det är den här inflammationen som skapar åldrandet. Den pågår dagligen och sliter på kroppen fast du inte märker det och det är den här inflammationen som leder till alla de stora folksjukdomarna. Men man kan alltså dämpa inflammationen och därmed leva längre, säger Bertil Marklund.

►LÄS MER: Det här gör dig lycklig – egentligen

Alla kroppens celler behöver energi och får det genom vår förbrukning av mat och syre. Då bildas samtidigt så kallade fria radikaler som attackerar cellerna och till slut skadar dem. Även immunsystemets celler attackeras och sjukdomarna börjar komma. Men det finns alltså enligt Bertil Marklund tio områden där du själv kan bromsa inflammationen och därmed ditt åldrande med upp emot tio år. – De flesta vill ju leva längre och vara friska och för de som kanske har lite halvtaskiga gener är det ju väldigt goda nyheter att generna bara styr tio procent. Alla har en chans att styra själva, säger Bertil Marklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro