ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkaren: Så ska du agera om ditt barn svalt något konstigt

Johan Wikén · 7 Jan 2016
Uppdaterad 25 Apr 2017
Pia Malmquist på Astrid Lindgrens barnsjukhus säger att små föremål i nästan alla fall kommer ut den naturliga vägen.

Pia Malmquist på Astrid Lindgrens barnsjukhus säger att små föremål i nästan alla fall kommer ut den naturliga vägen. Foto: Alamy


En tvåårig flicka i USA dog under julhelgen efter att ha svalt ett batteri. Men i de allra flesta fall finns det ingen anledning för föräldrar att gripas av panik när barnet sväljer något, enligt överläkaren Pia Malmquist på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte konstigt att som förälder bli orolig när barnet har svalt något som inte är till för att sväljas. Till Astrid Lindgrens barnsjukhus kommer många in med sina barn av just den anledningen.

– Med tanke på hur relativt ofarligt det är i de absolut flesta fallen är det väldigt många som kommer, säger Pia Malmquist som är sektionschef och överläkare på barnakutmottagning i Solna.

LÄS MER
Därför går det så fort att drunkna: Fem andetag sen är det slut

Legobitar, plast och pärlor är exempel på några av de saker som barn kan råka svälja. Så länge det inte fastnar i luftvägen finns det i de absolut flesta fallen ingen anledning att drabbas av panik. Små föremål kommer nästintill alltid ut den naturliga vägen, enligt Pia Malmquist.

– Många är väldigt oroliga för vassa saker som säkerhetsnålar, hårspännen och den typen av saker. Det är dock väldigt ovanligt att det leder till några komplikationer.

Det finns dock vissa saker som kan innebära skada för barnet och som kräver ett sjukhusbesök. Ett exempel är batterier. Metro har tidigare skrivit om ett fall i USA där en tvåårig flicka svalt ett knappcellsbatteri under julfirandet, något som misstänks ha blivit hennes död.

– Batterier kan bli liggande i magsäcken, syran som utsöndras kan angripa höljet på batteriet och då kan det uppstå ett läckage. Har man svalt ett batteri då brukar vi röntga och kolla var de ligger. Är det kvar i magsäcken brukar vi ta bort det, säger Pia Malmquist.

En annan sak som föräldrar bör undvika att ha framme är magneter.

– Har man svalt mer än en magnet finns det risk att magneterna inne i kroppen letar sig till varandra med till exempel ett vävnadsveck emellan sig. Då uppstår ett kraftigt tryck på cirkulationen i det området och då kan det gå hål på det stället.

Men att svälja ner något i tarmkanalen är generellt sett ofarligt och kräver inte ett sjukhusbesök. Däremot kan det vara farligt att få något i luftvägen. Kan barnet inte andas är det läge att ringa 112.

– Ett allvarligt symptom är om ett barn får en hostattack i samband med att man sväljer något och fortsätter att hosta. Det kan tala för att något har åkt ner i luftvägen, säger Pia Malmquist.

Andra symptom kan vara att barnet hulkar, har väldigt ont bakom bröstbenet eller har svårt att svälja normalt.

– Så kan det bli om barnet svalt något som har fastnat i matstrupen. Då behöver man också se till att avlägsna det.

pil
Om barn sätter i halsen

”Dunka i ryggen fem gånger. Försök aldrig peta ner i svalget. Små barn kan man lägga på mage över knät och dunka i ryggen. Heimlichmanövern ska man vara lite försiktig med när det är små barn. Har man ett barn som inte kan andas ska man ringa 112 och göra de här åtgärderna under tiden”, säger överläkaren Pia Malmquist.

LÄS MER
Så räddar du livet på ett barn
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro