ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkaren som tog bort 50 köttätande larver: Värsta jag varit med om

Fredrik Hielscher · 25 Nov 2014
Uppdaterad 28 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Videon som visar hur en man får 50 köttätande fluglarver bortopererade från näsan har blivit en viral nyhet över hela världen. Metro ringde den indiske läkaren som utförde ingreppet för att höra mer om det bisarra fallet.

– Under de 15 år som jag har arbetat som läkare har jag haft fyra–fem fall med patienter som har fluglarver i näsan. Men det har handlat om en eller två stycken som har suttit längre ner i näsan. Det här är det värsta jag har varit med om, säger Meenesh Juvekar, läkare vid Bombay hospital i Mumbai till Metro.

Den 50-årige mannen ska enligt läkaren vara fattig och alkoholberoende. Troligen hade en fluga tagit sig in i näsan medan han sov och lagt ägg som sedan kläckts. Och näshålans gångar och slemhinnor med sina ytliga blodkärl är en perfekt plats för larverna att frodas – vilket också den magstarka videon vittnar om.

LÄS MER: Daniela levde med blodsugande igel i näsan en månad

–Det här är kanske inte något som händer i Sverige eller i Tyskland där jag har bott tidigare. Men här i Indien finns det många som lever under fattiga och ohygieniska förhållanden och som faktiskt drabbats av sådant här, säger Meenesh Juvekar.

När mannen kom till sjukhuset tidigare i år klagade han på smärtor i näsan och ansiktet. Men att han hade en hel koloni fluglarver som åt hans kött hade han ingen aning om.

– Hans fru berättade att när mannen nös så stack det ut något vitt ur näsan. Dessutom fick han ofta näsblod och det rann ut en illaluktande vätska från näsan. Även om jag stod flera meter från patienten kunde jag känna lukten, säger han.

Vad hade hänt om du inte gjort det här ingreppet?

– Maskarna tuggar sig igenom nästan vad som helst. Och hade en av dem tagit sig in i hjärnan hade han kunnat dö. Om maskarna hade tagit sig in till ögonen hade han troligen blivit blind, säger han.

Med hjälp av ett endoskop ägnade läkaren två timmar till att ta bort fluglarverna, som satt djupt inne i mannens näshålor. Meenesh Juvekar laddade upp operationsvideon på YouTube. I videon kan fluglarverna ses tätt packade inne i mannens näsa. Efter att de tagits bort kan man se hur de slingrar sig i en metallskål.

Vad tycker du om att den här videon har blivit så omskriven?

– Jag och en kollega skojade faktiskt om det här i morse. Vi har lagt ut 25 videor där vi utför väldigt komplicerade ingrepp, och sedan är det videon med larver som har fått uppmärksamhet runt om i världen, säger han med ett skratt.

LÄS MER: Renstynget kan göra barn blinda – tio nya fall upptäckta

Enligt parasitologen Johan Lindh vid Uppsala universitet finns det också svenska exempel på att fluglarver bosätter sig i människor. Det gäller bland annat parasiten renstyng, som lägger sina ägg på människors hår. När äggen kläcks kryper larverna in under det första hudlagret och hämtar näring.

– Jag känner till tre sådana fall i Sverige. Och vi har liknande arter av flugor i Sverige som i Indien, så visst kan det förekomma här även om 50 larver låter väldigt mycket, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro