ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Läkaren som undersökte Fittjaoffret: Skador utöver det ordinarie”

Karl Enn Henricsson · 6 Dec 2017
Uppdaterad 6 Dec 2017
Läkaren som undersökte offret för den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja har berättat att ”skadorna var något utöver det ordinarie”.

Läkaren som undersökte offret för den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja har berättat att ”skadorna var något utöver det ordinarie”. Foto: TT/Polisen


Den kvinna som ska ha gruppvåldtagits i Fittja förra året hade skador som var utöver det ordinarie”, berättar läkaren som undersökte henne. Offrets skador var så omfattande att läkaren direkt skickade henne vidare till röntgen på grund av oro för skallskador och inre blödning.

klar

Artikellänk är kopierad

Mer eller mindre hela huvudet och ansiktet var svullet och ”skadorna var något utöver det ordinarie”, berättade läkaren för polisen i slutet av september. Läkaren arbetar vid Avdelningen för våldtagna vid Södersjukhuset i Stockholm och har träffat många utsatta kvinnor. ”På grund av hennes omfattande skador” skickade läkaren kvinnan vidare till röntgen eftersom ” hon var orolig för skallskador och inre blödning”, finns vidare att läsa.

Den 14 augusti förra året följde kvinnan, som är i 30-årsåldern, med en för henne okänd kille till en trappuppgång i Fittja för att köpa narkotika, enligt eget vittnesmål. ”Det var 19-20 killar som väntade i ett trapphus. De diskuterade, vem som skulle få sätta på mig först och jag fick panik”, berättade hon för polisen några timmar efter överfallet.

”De drog upp mig till 2:a våningen i trapphuset. Många stod och väntade med byxorna nere”. Hon har uppskattat att ett tiotal män förgrep sig på henne under flera timmar. Kvinnans huvud dunkades i en trappa och hon fick även motta slag och sparkar, enligt åtalet. Hon ska dock inte ha fått någon inre blödning i huvudet.

Läkaren anser att kvinnans berättelse och hennes skador ”stämmer mycket väl överens” och att läkaren ”har inga som helst tvivel gällande målsägandens trovärdighet”.

Efter övergreppet försökte kvinnan få hjälp av flera personer i Fittja. Hon möttes då enligt egen utsago av nedlåtande kommentarer: ”Men, usch du har sperma i ansiktet och på kläderna, blanda inte in oss”. Hon fick även höra att hon var äcklig, har hon berättat. Istället tog hon sig till centrala Stockholm där hon fick hjälp av två poliser att ta sig till sjukhus.

På kvinnans kläder hittades sperma som i slutet av förra året kunde matchas mot tre misstänkta gärningsmän. De greps först i mitten av juni på grund av resursbrist hos polisen, enligt åklagare Markus Hankkio.

De tre männen har erkänt att de haft sex med kvinnan, men i förhör påstått att det inte handlat om en våldtäkt. En av männen, en 23-åring, har i förhör sagt att kvinnan tillfredsställde honom oralt medan några av hans vänner såg på. ”De skrattade och de såg också. Vissa filmade, vissa sa ’fan vad äcklig du är’ typ sådär. Det var mer på skoj, en skojgrej typ”.

De tre männen har åtalats för grov våldtäkt. Ytterligare två män har åtalats för medhjälp till grov våldtäkt. De skrattade och filmade övergreppet, enligt åtalet.

Samtliga åtalade nekar till brott, och rättegången avslutas i veckan.

pil
Tidslinje: Gruppvåldtäkten i Fittja

14 augusti 2016. En kvinna i 30-årsåldern anmäler att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja. Upp till 20 personer kan ha varit inblandade, enligt polisen, som undersöker det trapphus där de tror att våldtäkten har genomförts.

Hösten/vintern 2016: Sperma som säkrats på kvinnans kropp analyseras vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, och kan matchas mot tre misstänkta gärningsmän – nu 19, 21 och 23 år gamla.

Mars 2017: 21-åringen häktas misstänkt för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han försätts på fri fot efter några veckor.

16 juni 2017: 21-åringen, 19-åringen och 23-åringen häktas misstänkta för grov våldtäkt.

20 jun 2017: Polisen gör en ny brottsplatsundersökning i ett angränsande trapphus och hittar sperma.

Sommaren 2017: Hela tio män misstänks formellt för inblandning i våldtäkten.

10 november 2017: De tre häktade männen åtalas för grov våldtäkt. En 22-årig man och en 29-årig man åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

Källa: Källa: Tingsrätten, åklagaren

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro