ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkaren till Sandra, 26, efter sambons självmord: Skaffa dig en ny man, du är ung”

Karolina Skoglund · 1 Dec 2014
Uppdaterad 1 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Sandra Hedström vid Adams grav.
Sandra Hedström vid Adams grav.Foto: Privat.

Är man ung, välvårdad och tjej kan det bli svårt att få hjälp när bland det värsta man kan tänka sig händer: att ens kärlek tar livet av sig. Åtminstone är det vad som hände Sandra.

Sandra Hedström var 24 år gammal när hennes sambo Adam, då 26 år gammal, tog livet av sig. Det var under förra sommaren och hon hade redan varit orolig för honom en längre tid, eftersom han var bipolär.

Och som om det inte vore nog att ens stora kärlek tog livet av sig var det även Sandra som hittade honom den där sommardagen. Exakt vad som hände minuterna senare är oklart. Sandra liknar det nästan vid en blackout. – Jag blev skjutsad till psykakuten. Sedan fick jag sitta där och vänta i en och en halv timme. Då fick jag träffa en läkare i tre minuter som gav mig två sömntabletter och sa att jag skulle vända mig till vårdcentralen. Jag fick inte ens en remiss till en psykolog, säger hon.

När Sandra gjorde som läkaren ombett henne, och vände sig till sin husläkarmottagning i västra Stockholm, fick hon en chock. – Jag gick till husläkaren för att få hjälp med sömn och fråga vad jag kunde få för annan hjälp. Då sade läkaren till mig att jag inte såg så ledsen ut, följt av: ”Skaffa dig en ny man, du är ung”. Jag var i chock. Vad sa egentligen min läkare nyss? tänkte jag.

Sandra säger att hon försökte hålla fast vid vardagen så gott det gick genom att ta sig upp ur sängen och sminka sig. Men det skulle alltså visa sig vara ett misstag. – Om man inte har gått ned sig är det uppenbart svårare att få hjälp. Det och i kombination med att jag var ung och att vi inte var gifta. Att de inte var gifta ställde även till det ekonomiskt, eftersom Sandra plötsligt stod ensam med en alldeles för hög hyra. Men ingen hjälp gick att få på den fronten heller.  – Jag och Adam hade planerat en resa till Disneyland Paris i september 2013 där vi skulle byta ringar och förlova oss. Den resan avbokades och reskassan gick till hans begravning.

SPES: ”Gå och skaffa dig en ny, karlar finns det gott om” är en vanlig inställning

Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd (SPES), har erfarenheten att flickor som mister pojkvän eller sambo inte får någon hjälp eftersom, ”det ju bara är en kille”.

Hon menar också att man inte får samma hjälp om det inte syns på ytan att man sörjer.

– Är man välvårdad i dag, även om man sörjer, så det syns inte utanpå och man får höra ”att du ser ju ut att klara dig bra”. Man skriver även i journaler att patienten ser välvårdad ut när de söker hjälp, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro