ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkaren tyckte att Yurika skulle banta – medan hon var gravid

Emma Österberg · 7 Nov 2016
Uppdaterad 12 Nov 2016
Yurika Palmqvists läkare tyckte att hon skulle banta medan hon var gravid.

Yurika Palmqvists läkare tyckte att hon skulle banta medan hon var gravid. Foto: Alamy/privat/montage


Yurika Palmqvist var gravid med sitt andra barn i vecka 19. Då sa läkaren till henne att hon behövde gå ner i vikt. Man ska inte behöva höra kommentarer om sin vikt när man är gravid”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

För fyra år sedan var Yurika Plamqvist gravid för andra gången. I samband med ett ultraljud fick hon reda på att läkaren ville prata med henne. Direkt tänkte hon och hennes man att det var något fel med barnet.

– Men det var det inte, barnet mådde bra. Han ville prata med mig om mitt BMI och sa att han tyckte att jag skulle gå ner i vikt medan jag väntade barn. Jag påpekade att jag var gravid och undrade hur det skulle gå till men han fortsatte bara att prata om min vikt, säger Yurika Palmqvist.

Det var först när hon och hennes man kom hem som de reagerade på vad läkaren hade sagt.

– Nu var jag stark i mig själv, men jag kan tänka mig att det hade varit annorlunda för en förstagångsmamma.

Yurika Palmqvist säger att hon är medveten om att hon är överviktig och vet att hon skulle må bra av att gå ner i vikt.

– Jag vägde lika mycket vid min första graviditet, men det var ingen som påpekade min vikt då. Jag brydde mig ju bara om att barnet mådde bra. Vi kvinnor brottas varje dag med hur vi ser ut, men man ska inte behöva höra kommentarer om sin vikt när man är gravid, säger hon.

►LÄS MER: 7 saker du har rätt till som gravid

Elisabeth Storck Lindholm är mödrahälsovårdsöverläkare på Mödrahälsovårdsenheten i Stockholm. Att säga att någon ska gå ner i vikt medan man är gravid är högst olämpligt, menar hon.

– Man ska inte banta under graviditeten. Däremot ska gravida äta bra mat och röra på sig, säger hon.

Det är normalt att graviditeten ger 9-10 kilo i viktuppgång, enligt Elisabeth Storck Lindholm. Runt 15 kilos viktuppgång, eller mer, bara för graviditeten brukar däremot betraktas som en stor viktuppgång, vilket är förenat med en del risker för mamman och barnet.

– Är man väldigt överviktig så är det en lite ökad risk under graviditeten, så som havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes eller att man får stora barn, vilket kan innebära risk för komplikationer vid förlossningen. Men det är enda anledningen till att prata BMI, säger hon.

►LÄS MER: Mer övervikt efter lång graviditet

Catarina Månsson, barnmorska på Mama Mia, håller med.

– Om det är en kvinna som har ett högre BMI så är det viktigt att prata viktuppgång och graviditet, och kosthållning. Däremot ska man inte banta under graviditeten, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro