ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkaren var stupfull på jobbet – skickade hem allvarligt sjuk 12-åring

Paul Haeberlein · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Bertil Ericson / TT Nyhetsbyrå

En full läkare skickade hem en 12-årig autistisk pojke som led av svår uttorkning. Läkaren som arbetade på ett lasarett i Västsverige har nu blivit av med sin legitimation, rapporterar nyhetsbyrån Siren. – Den aktuella dagen var det flera patienter som uppfattade den här läkaren som annorlunda, säger chefsläkaren på det akutella sjukhuset. 

Det var i juli i år som pojken besökte akuten tillsammans med en anhörig. Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg uppträdde läkaren ”mumlande och frånvarande” och det var svårt att förstå vad läkaren sa, enligt pojkens anhörig.

Strax efter att den 12-årige pojken skickats hem började han att kräkas och drabbades senare av ett krampanfall. Därefter fördes han medvetslös med ambulans tillbaka till sjukhuset. Där vårdades han något dygn med dropp. – Läkaren har uppträtt berusat och det var jag som fick läkaren att blåsa i alkoholmätaren den dagen. Därefter fattade jag beslut att skicka hem läkaren, säger chefsläkaren.

Tre gånger fick läkaren blåsa för alkotest och mätaren visade som högst på 1,43 promille.

Enligt utredningen har läkaren har haft en period av missbruksproblem . Han har även dömts för grovt rattfylleri och varit intagen på behandlingshem. Efter en mängd klagomål beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN att först ge läkaren en prövotid för att ge läkaren en chans. – Men nu har de tagit läkarens legitimation och det beslutet står fast, säger chefsläkaren.

Har flera patienter drabbats av den här läkaren? – Självklart har det här haft konsekvenser för patientsäkerheten och det känns nu tryggare att han inte arbetar kvar. Läkaren hade hand om ett antal patienter under tiden han arbetade här. Vi har tagit kontakt med alla dessa patienter och andra läkare har satt sig in i deras fall.

Läkaren arbetade bara en kort tid på akutmottagningen och var inte anställd av sjukhuset utan av ett bemanningsföretag där han hyrdes ut som stafettläkare. 

klar

Artikellänk är kopierad

Paul Haeberlein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro