ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Läkaren: Så ofta ska du smörja dig med solkräm

JENNI KARLSSON · 11 Maj 2016
Uppdaterad 10 Jun 2019
Glöm inte att solen tar även fast man inte ligger och pressar.

Glöm inte att solen tar även fast man inte ligger och pressar. Foto: TT/Agnes Wikmark


Allt eftersom att solen tittar fram och det blir varmare åker också i regel kläderna av. Sveda på armar och axlar efter för mycket sol går att undvika med hjälp av solskyddsfaktor. Hudläkaren förklarar krämens nytta – och hur ofta den behövs.

klar

Artikellänk är kopierad

I en solkräm finns olika filter som antingen absorberar UV-strålning för att skydda hudens celler eller reflekterar och stöter bort solstrålar. 

John Paoli är docent och överläkare för hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och han förklarar att det inte bara är malignt melanom man ska tänka på när det pratas om hudcancer.

►LÄS MER: Solskyddsfaktorn lurar dig: Ger oss falsk trygghet

– Basalcellscancer och skivepitelcancer pratas det inte lika mycket om för det är inte lika många som dör av det. Men mot dessa sorter finns bevis för att solskyddsfaktor har en skyddande effekt, särskilt mot skivepitelcancer och dess förstadier. Mot malignt melanom finns ännu inga direkta bevis för att krämerna skyddar men man kan inte påstå att de inte skyddar för det. Det är en nästan omöjlig studie som måste till för att bevisa effekten.

Och rekommendationen för bruk av solskyddsfaktor är att använda minst 30, men helst 50 i SPF. Det beror på den enkla anledningen att vi använder ett för tunt lager av krämen. 

– Ingen vill såklart vara kritvit och ha så mycket fett på huden, då ser man inte riktigt klok ut, skrattar John.

Risken för att utveckla någon form av hudcancer ökar när man bränner sig i solen, enligt Läkemedelsverket. Därför är det viktigt att skydda sig när man är ute.

►LÄS MER: Så här påverkar solens strålar din hud

En t-shirt står för ungefär solskyddsfaktor 7, vilket är nog för att skydda sig mot att bli bränd, förklarar John. Det bästa skyddet är alltid kläder, kompletterat med hatt, solglasögon och solkräm.

Inte att förglömma är att solen tar även fast man inte pressar, man solar bara av att vara utomhus.

– Ska man vara ute i flera timmar bör man helst vara klädd och lägga på solskyddsfaktor efter 15-20 minuter, förklarar John.

►LÄS MER: Forskare: Solkräm skyddar inte mot cancer

Och efter det är det bara att smörja på. I sommartider efter bad bör man smörja efter varje dopp då inga krämer är 100 procent vattentäta. Och utöver det så är det ungefär varannan timme som gäller för att huden ska må som bäst.

– Jag brukar säga att efter nio hål golf är det dags att smörja in sig igen. Det är en bra riktlinje, säger John.

John Paoli, docent och överläkare för hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhus.
John Paoli, docent och överläkare för hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhus.
klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro