ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkaren: Så vet du om din mensvärk är en sjukdom

Ebba Rosencrantz · 10 Mar 2019
Uppdaterad 10 Mar 2019
»Man ska inte behöva ha så ont att man måste vara hemma från jobbet eller skolan«, säger Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi, om mensvärk.

»Man ska inte behöva ha så ont att man måste vara hemma från jobbet eller skolan«, säger Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi, om mensvärk. Foto: Shutterstock/TT


En av tio kvinnor lider av endometrios. Men mörker­talet är stort och hur vet man egentligen om ens mensvärk är normal eller ett tecken på sjukdom? Marie-Louise Berg-Lekås är specialistläkare i gynekologi och har svaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Sex & Liv görs i samarbete med RFSU.

Mars är den internationella endometriosmånaden, och trots att sjuk­domen drabbar runt tio procent av alla kvinnor i fertil ålder så är kun­skapen fortfarande relativt låg.

Symptomen kan vara flera och diffusa, men det vanligaste symptomet är svår smärta vid mens.

– Man ska inte behöva ha så ont att man måste vara hemma från jobbet eller skolan. Andra symptom att vara uppmärksam på är djup samlagssmärta, eller att det gör ont när man går på toaletten, säger Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi vid Linneamottagningen i Växjö.

Endometrios innebär att livmoderslemhinna börjar växa på ställen utanför livmodern och bildar så kallade endometrioshärdar.

– Då startar en inflammatoriskt process som gör att man får ont. Inflammationen gör också att det till slut kan bildas ärrvävnad och sammanväxningar på till exempel äggledarna som gör att det kan bli svårare att bli med barn, säger Marie-Louise Berg-Lekås.

Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi.
Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi.Foto: Edvard Lekås

Diagnosen endometrios ställer man genom antingen ultraljud eller titthålsoperation, men det viktigaste är att påbörja en behandling så snabbt som möjligt.

– Det första man gör är att behandla smärtan. Basmedicineringen är paracetamol i kombination med antiinflammatoriska preparat, sedan kan man lägga till starkare smärtstillande om det behövs.

En annan vanlig behandling är hormonella ­preventivmedel, som till exempel p-piller eller p-spruta.

– Ett bra sätt att minska besvären och förhindra att endometriosen blir värre är att se till att man inte får mens. Det dämpar ­aktiviteten i endometrios­härdarna och kan både lindra symtomen och få sjuk­domen att lugna ner sig.

Det är vanligt att patienter med endometrios sökt vård upprepade gånger utan att få hjälp, och det kan ta flera år innan man får en korrekt diagnos. Men det gäller att inte ge upp.

– Man ska inte behöva lida, det finns mycket hjälp att få. Om man inte får gehör hos sin läkare på vårdcentralen så kan man be om remiss till en gynekolog.

pil
Så vet du om din värk är onormal

Symptomen som kan vara tecken på endometrios:

Att du har så ont i samband med mens att det påverkar ditt dagliga liv, till exempel att du måste vara hemma från skolan eller jobbet.

Du har mensvärk som receptfria läkemedel inte hjälper mot.

Du har knipsmärtor, hugg­smärtor och/eller tarm­symtom. Du kan också ha blod i avföringen.

Du har ont djupt inne i slidan vid samlag.

pil
Så vet du om din mensvärk är normal

På sidan pablodigtallvar.se finns ett mensvärkstest man kan göra för att veta om ens mensvärk är så svår att man bör kontakta vården.

Där får man svara på frågor om sin mensvärk och får sedan råd om vad man kan göra för att lindra den.

klar

Artikellänk är kopierad

Ebba Rosencrantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro