ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkarlarm: Nya bantningspillren kan vara livsfarliga

TT-Metro · 27 Dec 2012
Uppdaterad 27 Dec 2012

Allt fler drabbas av biverkningar som ångest och hjärtklappning. Nu varnar läkarna för det allt populärare bantningsmedlet. "Kan vara direkt livsfarligt".

klar

Artikellänk är kopierad

Bantningspiller och kosttillskott med farliga mängder av substansen synefrin är lätta att hitta på nätet, trots att biverkningarna kan vara livshotande. I mitten på november fick en man i Västerbotten en hjärtinfarkt.

Synefrin är en substans som kommit att användas allt mer som bantningspiller som ett substitut för efedrin. Det påminner om efedrin och ökar också prestationsförmågan.

- Man får ökad ork. Du kan spurta även om du egentligen fysiskt inte klarar av det, säger Sverker Nilsson, idrotts- och distriktsläkare, som bland annat jobbat med friidrottslandslaget.

Sedan 2008 finns enligt Livsmedelsverket sju fall där personer uppsökt vård sedan de tagit synefrin. Livsmedelsverket gick i november ut med en varning för preparatet.

" Produkterna kan ge allvarliga biverkningar på hjärta och blodkärl", skriver verket på sin hemsida.

Hjärtklappningar och ångest

Biverkningarna kan vara till exempel kräkningar, ångest och yrsel. Eller ännu värre.

- För personer med övervikt kan det vara direkt livsfarligt. Jag har sett patienter som sökt hjälp för att de blivit maniska och fått svår snabb hjärtklappning, säger Sverker Nilsson.

Sedan efedrin blivit dopningsklassat har synefrin blivit mer populärt i muskelbyggarkretsar.

- Det är förkastligt och till och med farligt, säger Krister Lindmark, medicinsk chef på kardiologen i Umeå.

- Förmodligen finns en hel del som mår dåligt av det men som inte kommer in på sjukhuset.

Inte dopningsklassat

Antidopningorganisationen Wada övervakar användandet av synefrin, men har ännu inte lagt till substansen på sin dopningslista.

- Det är det vi går efter. Står det inte med så är det inte förbjudet, säger Per Sundström, ordförande i Svenska kroppskulturförbundet.

Inte heller Livsmedelsverket förbjuder synefrin i Sverige. Däremot är kombinationen av synefrin och koffein i kosttillskott eller andra preparat inte tillåten. För synefrin finns också en försäljningsgräns på 40 milligram per dygnsdos, vilket tydligt måste framgå av märkningen.

- Vi har enats om att upp till 40 milligram är den säkra nivån. Men vi måste hålla koll på det, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket.

Men det går fortfarande enkelt att hitta sajter på nätet som säljer högre dygnsdoser än så. Det beror bland annat på att den kontroll som Konsumentverket ansvarar för bara utförs på webbplatser som utgår från Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro