ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkarlarmet: Varnar för Alvedon 665 mg – efter förgiftningar

Johan Wikén · 15 Jun 2017
Uppdaterad 15 Jun 2017
Alvedon 665 milligram liknar vanliga Alvedon som syns på bilden.

Alvedon 665 milligram liknar vanliga Alvedon som syns på bilden. Foto: TT


Två patienter har på kort tid tvingats till levertransplantation efter att ha fått i sig för många tabletter av misstag. Nu varnar läkare på Sahlgrenska för Alvedon-tabletterna, rapporterar SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Tabletterna som läkarna varnar för heter Alvedon 665 milligram och ser ut som vanliga Alvedon.

– Det är svårt för sjukvården att behandla överdosering av preparatet på rätt sätt, säger överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenska universitetssjukhuset till SVT.

De senaste månaderna har två patienter på Sahlgrenska tvingats till levertransplantation på grund av oavsiktliga överdoseringar av läkemedlet.

Även förra året varnade bland andra Giftinformationscentralen för riskerna efter att ha sett en ökning av antalet förgiftningar till följd av intag av Alvedon 665 milligram.

Skillnaden mot vanlig Alvedon är bland annat att läkemedlet har en så kallad modifierad frisättning, vilket ska göra att smärtlindringen håller i sig längre. Men motgiftet som används när vanlig Alvedon eller annan paracetamol har överdoserats fungerar inte.

Europeiska läkemedelsmyndigheten håller nu på att utreda läkemedlet och planerar att publicera en rapport under sommaren.

– Jag tycker riskerna överstiger vinsten för patienten. Jag är tveksam till att den här medicinen överhuvudtaget behövs, säger Kai Knudsen till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro