ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkarlegitimationen har dröjt över ett år – nu har Orwa fått nog

Niklas Sandberg · 16 Dec 2015
Uppdaterad 17 Dec 2015
Orwa Hammadeh är en av dem som väntar på att få sin läkarlegitimation godkänd. I morgon kommer han och flera andra i hans sits att manifestera mot Socialstyrelsens utdragna process.

Orwa Hammadeh är en av dem som väntar på att få sin läkarlegitimation godkänd. I morgon kommer han och flera andra i hans sits att manifestera mot Socialstyrelsens utdragna process. Foto: Privat


De är alla specialistläkare som har tvingats fly från sina hemländer. De vill inget hellre än att få börja arbeta i Sverige, men Socialstyrelsen har än så länge satt stopp för deras drömmar. I dag kommer de därför att manifestera mot Socialstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Orwa Hammadeh är 35 år gammal och kommer ursprungligen från Syrien, där han har arbetat som läkare sedan 2005. Han kom till Sverige för lite mindre än två år sedan och har sedan dess lärt sig svenska och beviljats permanent uppehållstillstånd.

Nu har det dock tagit stopp för honom och många i hans situation, det vill säga specialistläkare. Pappren som de har skickat in till Socialstyrelsen för godkännande av deras läkarlegitimation har ännu inte behandlats.

Detta eftersom de har skickats in efter augusti 2014, och Socialstyrelsen har därmed ett nytt förslag på gång om ytterligare ett obligatoriskt kunskapsprov för alla läkare som har en utbildning från ett land utanför EU.

►LÄS MER: Väntetider för vårdleg ökar

– I väntan på det beslutet behandlas inga certifikat. Ingen vet dock när beslutet kommer att tas. Vi har nu väntat i över ett år och det känns som att de bara skjuter upp det hela tiden, säger Orwa Hammadeh.

I dag kommer han och flera andra speciialistläkare i samma sits därför att manifestera i Stockholm i hopp om att få sina läkarlegitimationer. 

– Jag vill bara att detta ska komma till regeringens kännedom att processen till svensk läkarlegitimation krånglar. Vi är hur många läkare som helst som har fullständig kompetens, men inte får jobba. Om vi jämför med Tyskland så har de som anlände dit, samtidigt som många av oss kom till Sverige, redan fått börja jobba.

Han är boende i Eskilstuna och hoppas kunna få börja arbeta på sjukhuset där som gynekolog, då han innehar kompetensen för detta.

– De har stor brist på gynekologer och jag hoppas på jobb så snart som möjligt. Jag behöver bara mitt godkännande från Socialstyrelsen för att få praktik och senare jobb. Jag hoppas verkligen på att få det snart.

Socialstyrelsens säger att man inte drar ut på det medvetet, utan att handläggningstiderna är långa för just specialistläkare.

– Socialstyrelsen jobbar för att det ska komma till stånd en ny process där man kan visa vad man kan och så pass hoppas vi att vägen till legitimation, utan att sänka patientsäkerheten, ska gå fortare. Men inget ligger i avvaktan på vad som ska komma. Vi jobbar på som vanligt. Däremot har vi långa handläggningstider för just specialistläkare, säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen.

Varför just för specialistläkare?

– De är väldigt utredningskrävande och intensiva och i grund och botten handlar det om patientsäkerhet. Läkaren måste ha rätt kompetens för att vi ska godkänna, annars riskerar vi någons hälsa, säger Pernilla Ek.

►LÄS MER: Nya läkare ofta utan handledare

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro