ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkarna du inte vill träffa i verkligheten

Rickard Lindholm · 5 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Gregory House må vara populär på tv – men om han skulle finnas på riktigt skulle nog läkarkarriären bli kort.

Gregory House må vara populär på tv – men om han skulle finnas på riktigt skulle nog läkarkarriären bli kort. Foto: Paul Drinkwater/NBC Univ/TV 4


klar

Artikellänk är kopierad

Gregory House och Meredith Grey må rädda många liv men i övrigt missköter de ofta sina jobb. Matthew Czarny, läkarstudent vid John Hopkins universitet i Baltimore, USA, har undersökt hur ofta de etiska och professionella reglerna bryts i läkarserierna. Det vanligaste etiska problemet var dålig kommunikation med patienten om vilken vård som var bäst. Något som inte känns igen på svenska sjukhus enligt Håkan Wittgren, vd för Läkarförbundet.Tidigare forskning har visat att människor ofta tror att verkligheten ska vara som på tv men när det handlar om läkarserierna känns det inte igen.– Det är möjligen något man skämtar om. Att det måste finnas många snyggingar på sjukhuset, säger Helena Hellströmer, informationschef på Södersjukhuset.Ett vanligt undantag från professionalismen i serierna är att läkarna ofta har sexuella relationer med andra läkare men också med patienter. I ”Grey’s anatomy” handlar det om 58 sexuella övertramp på 26 avsnitt. Drygt två per avsnitt. Något som verkar överdrivet på tv.– Det kan jag inte kommentera. Jag har ingen aning om hur det ser ut på sjukhusen, säger Håkan Wittgren, vd för Läkarförbundet.– Inte så att det märks i alla fall, säger Helena Hellströmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro