ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Läkarna som tafsar, utnyttjar och drogar

Stefan Wahlberg · 4 Jun 2013
Uppdaterad 4 Jun 2013

Metro kunde förra veckan avslöja att en läkare har häktats misstänkt för sexuella övergrepp mot barn på en vårdcentral i norra Stockholm. Bara de senaste tre månaders har dock ytterligare tre läkare, mot sina nekanden, dömts för sexuella övergrepp mot patienter. Samtliga har fått sina legitimationer indragna. Metro har granskat fallen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros rättslige expert Stefan Wahlberg har granskat några av fallen de enaste åren där läkare har utnyttjat sina patienter sexuellt.
Metros rättslige expert Stefan Wahlberg har granskat några av fallen de enaste åren där läkare har utnyttjat sina patienter sexuellt.

1.  Gynekolog förevisade ”vindrutetorkarmetod”

En 49-årig gynekolog från Göteborg anmäldes av två patienter för att han hade utfört sexuellt petting på dem. Han dömdes i mars av Hovrätten för Västra Sverige till villkorlig dom och samhällstjänst.

Den ena kvinnan ville ha preventivmedelsrådgivning. Gynekologen frågade om hon hade ”svårt för att komma” och pratade om en sexuell stimuleringsmetod som han kallade ”vindrutetorkarmetoden”.

När kvinnan låg i gynstolen började läkaren prata om att hon kanske hade en ”dragning åt äldre män”. Av domen framgår:

”Hon tyckte det hela var så obehagligt att hon inte ens ville titta åt X håll. Plötsligt kände hon en rörelse i sin slida, en rörelse som hon aldrig tidigare upplevt under en gynekologisk undersökning. X nämnde då det här med vindrutetorkarmetoden.”

Den andra kvinnan sökte för svamp i underlivet. Gynekologen ansåg att hon som singel borde använda en dildo vid onani och att en partner dessutom kunde ”gå igång” på detta.

Av domen framgår:

”Sedan förde X fingrarna fram och tillbaks i hennes underliv som om det rörde sig om petting. Hon uppfattade det hela som ytterst obehagligt, men valde att inte säga något. Det är ju så att man som patient både vill och hyser respekt och tillit för läkaren.”

Dom: Dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.  Legitimationen har återkallats.

2. Sökte för ätstörning – fick ta av sig trosorna

En 52-årig överläkare i psykiatri anmäldes för sexuella övergrep mot en 21-årig kvinna som han hade sökt behandling för ätstörningar på en klinik i Dalarna. Psykiatern dömdes i april av Svea hovrätt till tre månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Kvinnan remitterades till läkaren av psykiatriska skäl och av domen framgår att en gynundersökning har varit ”helt omotiverad”. Kvinnan fick dock ta av sig både byxor och trosor:

”Hon tyckte att han var inne med fingrarna alldeles för länge i slidan i jämförelse med en gynekologisk undersökning. Därefter fick hon lägga sig på magen, fortfarande utan byxor och trosor. Han sa att hon var spänd i nacke och axlar och han masserade hennes rygg och sedan insidan av låren och rumpan och hon tänkte att det var för nära hennes kön.”

Dom: Dömdes för sexuellt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. tre månaders fängelse. legitimationen har återkallats.

En 41-årig läkare som arbetade på olika vårdcentraler i Mälardalen anmäldes av ett stort antal kvinnor för obefogade gynundersökningar. 

Han dömdes i mars av Svea hovrätt för 16 fall av sexuellt ofredande till två års fängelse. Hans legitimation har återkallats.

Kvinnorna hade sökt vård för allt från stukade fotleder till förkylning. Läkaren envisades dock med att undersöka deras bröst och underliv.  

I samtliga fall har expertläkare vittnat om att dessa undersökningar har varit medicinskt helt obefogade.

Av domen framgår kvinnornas berättelser:

”Det var först vid det sista besöket som hon reagerade när han förde in fingrarna i hennes slida och tog hennes högra hand och förde den mot sitt könsorgan. X hade fingrarna i hennes kön under cirka 3-4 minuter. Hon kände att han hade stånd.”

”Hon fick sedan lägga sig på britsen. Ganska snart stoppade X in sina fingrar i hennes slida. Hon vågade inte skrika på hjälp; då stryper han mig, tänkte hon.”

”Han drog sedan ner hennes trosor och kände med fingrarna på hennes blygdläppar och klitoris samt frågade om hon var torr. Hon blev chockad reste sig upp, drog upp trosorna och byxorna samt lämnade rummet.”

Dom: sexuellt ofredande till två års fängelse. Legitimationen har återkallats.

4. Jobbar vidare i Frankrike

Det mest uppmärksammade fallet med en läkare som dömdes för sexbrott mot en patient handlar om den plastikkirurg från Skåne som 2007 dömdes till fyra års fängelse för grov våldtäkt mot en kvinnlig patient.

Plastikkirurgen injicerade läkemedlet Propofol för att försätta kvinnan i ett hjälplöst tillstånd innan han förgrep sig på henne – någonting som innebar ett risktagande för hennes liv.

I höstas begärde kirurgen att få tillbaka sin läkarlegitimation. I sitt brev till HSAN framhöll han att han numera lever på att hålla föredrag om plastikkirurgi och arbetar som ”assistent” åt en plastikkirurg i Frankrike. HSAN avslog hans begäran.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro