ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkarna tog inte 17-åringens strokesymptom på allvar – ett dygn senare var hon död

Karolina Skoglund · 4 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie som liten på biden till vänster och som 17-åring på bilden till höger.
Emelie som liten på biden till vänster och som 17-åring på bilden till höger.Foto: Privat.

17-åriga Emelie från Växjö fick plötsligt en stroke. Men läkarna hävdade bestämt att det var en vanlig infektionoch behandlade den med Alvedon. Ett dygn senare dog hon. ”De har tagit min flicka”, säger mamman Janan Mattar. 

Plötsligt, som från ingenstans, började 17-åriga Emelie från Växjö se suddigt och fick huvudvärk. Hon och mamman Janan Mattar åkte därför till en vårdcentral i Växjö för att kolla vad det kunde vara som var på tok. Väl på plats blev de skickade till barnakuten – som kunde konstatera att hon hade två fläckar i huvudet. – De gjorde en undersökning och sa att det inte var något fel på hennes syn. Men de konstaterade att hon hade ett virus i hjärnan. Något som inte var farligt, sa de. Så hon fick bara en Alvedon, säger Janan.

Mamman frågade då om de gjort någon magnetröntgen. Det hade dem inte, med förklaringen att de inte hade några resurser till det. – ”Men detta är bara ett virus. Så det är inga problem”, sade de hela tiden. Samtidigt blev hon bara sämre och sämre. Kräktes hela tiden och kunde inte ens gå på toaletten själv. Till slut sade läkarna att hon kunde få åka till Lund nästkommande dag och få en magnetröntgen där.

Men först sent under eftermiddagen skickades hon dit. Då visade det sig att det redan var för sent. Bara timmar senare tog hon sitt sista andetag. Dödsorsak: Stroke. – Det är katastrof. Jag är i chock. De har tagit min flicka. Efteråt, när jag träffat doktorerna, har de sagt att de lärt sig en läxa. Men jag vill inte att min dotter ska vara någons läxa.

Pär  Lindgren, chefläkare i landstinget Kronoberg , säger att man möjligtvis skulle kunna ha förhindrat flickans död om man lyckats ställa rätt diagnos. – Om man snabbare kommit fram till diagnosen så skulle man möjligtvis kunnat gå in och ta bort proppen, säger han.

Hur kunde diagnosen på flickan bli så fel? – Det är många saker som gör att man inte ställer rätt diagnos. Uppåt tio procent av alla diagnoser är inte korrekta. Man gör en  sannolikhetsbedömning om vad det kan vara och en stroke på en 17-åring är inte den mest sannolika diagnosen. Det är så osannolikt att de inte tänkte på det, helt enkelt.

Hur kommer det sig att man inte kunde göra en magnetundersökning i Växjö? – Men vi har inte möjlighet att köra den dygnet runt, eftersom den kräver personal. Så är det ofta på mindre sjukhus.

Sjukhuset har nu gjort en Lex Maria-anmälan och Janan Mattar  har gjort en anmälan om fel i vården till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Emelie är ett fingerat namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro