ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkarslarv kan göra att flera mördare går fria varje år

· 25 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Polis och rättsläkare ska bedöma om det finns misstanke om brott vid oklara dödsfall – inte ”vanliga” läkare, skriver Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.
Polis och rättsläkare ska bedöma om det finns misstanke om brott vid oklara dödsfall – inte ”vanliga” läkare, skriver Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.Foto: TT

En hand­full mord begås sannolikt varje år utan att polisen får reda på det, visar en granskning av sjuk­vårdens rutiner. Rikspolisstyrelsen vill ta reda på om bristerna hänger ihop med minskningen av inrapporterade mord.

Svenska läkare måste polisanmäla alla dödsfall som i­nte har orsakats av en sjukdom – men det sker inte alltid, inte ens när dödsorsaken är minst sagt oklar.

– Det handlar dels om okunskap, dels om att det finns en inneboende mot­vilja inom sjukvården att ha med rättsväsendet att göra, säger Anders Eriksson, överläkare och professor vid rättsmedicinska avdelningen på Umeå universitet, till TT.

Forskarna har undersökt hur sjukvården i tre län följde rutinerna under 2008. De kom fram till att polisen i hela Sverige sannolikt aldrig får reda på en handfull mord varje år eftersom l­äkarna inte rapporterar in alla oklara dödsfall.

– Ibland var orsaken helt klart yttre påverkan, som skott, förgiftningar eller skarpt våld. Det var alltså fall som rättsväsendet verkligen hade behövt under­söka för att utesluta exempelvis dråp eller mord, s­äger rättsläkaren Gisela Pettersson, som varit med och genomfört studien, till TT.

Ove Andersson, ordförande i distriktsläkareföreningen – de läkare som ofta kontaktas när en död kropp påträffats – känner inte till att läkarna struntar i att anmäla oklara dödsfall till polisen.

– Sen är det klart att det finns en gråzon, att det finns fall där man kan tänka sig att ansvarig läkare begär en klinisk obduktion – där rättsmedicinarna anser att det borde ha skett en rättsmedicinsk undersökning i stället. Men dessa fall tror jag inte är många, säger han.

Enligt Mikael Rying, kriminolog vid Rikspolisstyrelsen, har offren för dödligt våld sjunkit från i genomsnitt 107 till 82 per år under de senaste 20 åren. Nu efterlyser han en större granskning av hur läkare har rapporterat in dödsfallen för att ta reda på om minskningen kan förklaras med att fel­rapporteringen har ökat.

– Det är allvarligt därför att det är det grövsta brottet vi har, och det är naturligtvis otroligt viktigt att alla sådana brott upptäcks, annars går mördare fria, säger Mikael Rying till Metro.

"Flera mördare går fria varje år"

Ur förövarens perspektiv så är ”det perfekta brottet” ett brott som aldrig upptäcks. När det gäller mord så handlar det om att dödsfallet ser ut som någonting annat – till exempel ett självmord, en olycka, ett försvinnande eller en naturlig död.

Hur ofta detta sker är omöjligt att svara på men man kan på goda grunder påstå att flera mördare per år går fria – och inte ens blir föremål för en mordutredning – som en direkt följd av liknande situationer.

För att minimera risken för att detta ska ske så är det polisen och rättsläkare som ska bedöma om det finns misstanke om brott vid oklara dödsfall – inte ”vanliga” läkare.

Utöver de rättsmedicinska fynd som en specialist kan upptäcka så kan det finnas andra omständigheter kring en död person som kan vara tillräckliga för att starta en mordutredning. Detta kan till exempel vara kända hot- och motivbilder, den dödes bakgrund eller tekniska spår.

Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro