ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkarstudenter smittade under obduktion

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Informationen om att den avlidna kvinnan bar på det mycket smittsamma virus som orsakar vinterkräksjuka hade inte nått ända fram till Rudbeckslaboratoriets lokaler, därför fick en grupp studenter vid läkarprogrammets femte termin närvara under obduktionen som ägde rum där strax före jul. I normala fall får studenter absolut inte hantera smittade avlidna. Resultatet blev nu att hälften av de blivande läkarna i två studiegrupper insjuknade, och därtill laboratoriets personal. Höjd säkerhetsnivå De studieansvariga har analyserat händelsen. -Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder och vi lägger oss på en betydligt högre säkerhetsnivå nu, säger Erik Larsson, studierektor och adjungerad professor vid institutionen för genetik och patologi. Bland annat har skyddsutrustningen förbättrats.

Som läkare måste man vara beredd på att det alltid finns en risk att råka ut för smitta i tjänsten, säger Erik Larsson, men betonar att studenter i utbildning självklart inte ska behöva drabbas.

Läkarstudenter erbjuds för säkerhets skull alltid vaccin mot vissa farliga smittsamma sjukdomar, som tuberkulos och hepatit, innan de sätter igång med att utforska döda människokroppar. Inga bestående men Vinterkräksjuka må vara extremt obehagligt och smittsamt men ger inga bestående men och klassas inte som någon allmänfarlig smitta. Länets smittskyddsläkare Staffan Sylvan har inte blivit officiellt informerad om händelsen vid Rudbeckslaboratoriet men säger till TT att han har hört talas om den ryktesvägen. Den var nämligen sluttampen på ett stort utbrott av vinterkräksjuka som drabbade Uppsala i december sedan en konditor med magsjuka barn råkat sprida virus via tårtor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro