ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkemedel stoppas efter psykos hos försöksperson

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Försökspersonen ingick i en studie i Lund på Astra Zenecas fas 1-enhet, där läkemedel testas på människor för första gången. Åtta personer testade substansen, som ska motverka neuropatisk smärta, men endast 25-åringen drabbades av de allvarliga biverkningarna. "Fick akut reaktion"-Mannen var inlagd och det var när man lätt ökade dosen som han fick en akut reaktion av panikkaraktär. Den blev så svår att han fick flyttas över till psykiatrisk klinik och studien som han ingick i avbröts, säger Astra Zenecas Hans Basun, medicinskt ansvarig för läkemedlet, till TT. Läkemedlet har tidigare testats med en fyra gånger högre dos än den som 25-åringen fick. Några försökspersoner upplevde då oro vilket ledde till att dosen sänktes. -Dosen var inte extremt hög och enligt rapporter från enheten i Lund mår mannen bra nu. Men vi måste nu sätta oss ner och göra en ordentlig utredning av vad som har inträffat. Vi ska bland annat analysera blodprover från individen, säger Hans Basun. Substansen stoppas På fredagen skickade Astra Zeneca ut ett formellt så kallat stoppbrev där företaget meddelade att inga tester av läkemedlet på människor kommer att genomföras innan Läkemedelsverket har fått ta del av alla dokument som tas fram.

I Sverige ingår omkring 40 000 människor i läkemedelstester varje år. Av dessa deltar omkring 5 000 i den första fasen. För en dryg månad sedan kämpade sex personer för sina liv i Storbritannien efter att ha deltagit i läkemedelstester i fas 1. Sverige omfattas av samma regler för läkemedelstester på människor som Storbritannien och övriga EU-länder, men allvarliga biverkningar i samband med läkemedelstester är ovanliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro