ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkemedelsbolag stoppar gratis vaccin

Johan Nylander · 12 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Politiker i Skåne har tvingats stoppa planerna på gratis vaccin mot livmoderhalscancer för kvinnor under 27 år. Ett läkemedelsbolag hotar att stämma regionen, rapporterar Sydsvenskan.

Idag är vaccin mot livmoderhalscancer och könsvårtorna kondylom gratis för flickor upp till 20 år i hela landet. Trots det är det bara hälften av alla tonårsflickor i Skåne som vaccinerat sig, enligt ny studie.

I Stockholm delas vaccin mot livmoderhalscancer ut till kvinnor under 27 år för att på så sätt minska spridningen av virusen.

Christer Borgfeldt, överläkare på kvinnokliniken i Lund, önskar att samma åldershöjning infördes i Skåneregionen, skriver Sydsvenskan. Han framför att gratis vaccinering är mycket kostnadseffektiv då det kostar betydligt mycket mer för behandling av cellförändringar och cancer.

Men ett läkemedelsbolag har satt sig på tvären och tvingat politikerna att stoppa initiativet.

– Vi vill få fler flickor att vaccinera sig och vi har fört resonemang om ett tilläggsavtal. Men ett läkemedelsbolag har flaggat för att det kommer att överklaga avtalet och då riskerar vi skadestånd. Därför får vi tyvärr vänta med frågan tills det är dags för ny upphandling, säger regionrådet Gilbert Tribo (fp) till Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro