ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkemedelsjätte fick utrymma efter farlig läcka

Annica Ögren · 16 Maj 2018
Uppdaterad 16 Maj 2018

Foto: Google


En farlig reaktion i en kemtank har tvingat Astra Zeneca i Södertälje att evakuera alla anställda. "Det är riktigt allvarligt", säger Roger Magnusson vid Södertörns brandförsvar, enligt Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var mitt under ett elavbrott som en farliga reaktion i en kemtank uppstod. Anläggningen har nu utrymts och hundratals personer befinner sig utanför byggnaden. Räddningstjänsten befarar att en extremt farlig vätska kan läcka, enligt Aftonbladet.

Enligt presschef Jacob Lund, som själv befinner sig utanför Astra Zeneca, ska det fanns det innan lunch en risk för explosion.

– Det finns en viss risk för explosion. Det inträffar när vi får problem att hålla uppe trycket i våra slutna system i anläggningen. Därför har vi valt utrymma en del av fabriken, säger Jacob Lund, presschef på Astra Zeneca som nu befinner sig i en park i närheten av fabriken, säger han till SvD.

Räddningstjänsten har skickat resurser från stora delar av länet för att hantera en den allvarliga situationen i Södertälje.

– Det har uppstått en tryckhöjning i tanken och det är problem med kylningen. Det är riktigt allvarligt. Det finns en överhängande risk för att det kan komma ut, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar, till tidningen.

Vid lunchtid var personalen fortfarande evakuerad men situationen ska vara under kontroll.

– Det har tagit tid att få alla nivåer till det normala i de berörda kylsystemen, och vi släpper inte in vår personal innan de är på det normala igen. Därför tar det lite tid. Nu är det samling i parken här utanför, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör vid Astra Zeneca till Expressen.

Det var läkemedelsjätten själv som ringde in larmet under onsdagsmorgonen.

Det är oklart om elavbrottet har något att göra med reaktionen i kemtanken. Men på grund av elavbrottet – som under morgonen slog ut delar av Södertälje, Nynäshamn och Ekerö och påverkade tågtrafiken – ska många personer ha fastnat i hissar i olika delar av länet, vilket innebär att det är en väldigt resurskrävande situation att hantera för räddningstjänsten.

Artikeln uppdateras.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro