ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkemedelsjätten varnar: Svenskarna har för dålig koll på TBE

Sofia Clason · 6 Jul 2017
Uppdaterad 6 Jul 2017
Bara 31 procent av de svarande vet om att TBE-viruset är obotligt.

Bara 31 procent av de svarande vet om att TBE-viruset är obotligt. Foto: Fredrik Sandberg/ TT


Fler svenskar vaccinerar sig mot TBE, men kunskapen om viruset är för låg, enligt en ny Sifo-undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Hela 19 procent fler svenskar har vaccinerat sig mot det fästingburna TBE-viruset med vaccinet FSME-IMMUN jämfört med förra året. Detta enligt statistik från Pfizer, ett av de största läkemedelsföretagen som gör TBE-vaccin. Men i en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Pfizer framkommer det att svenskarnas kunskap om TBE är bristande.

Enligt undersökningen tror 23 procent av de 1000 tillfrågade att TBE går att bota med antibiotika – bara 31 procent vet om att TBE är obotligt. Det enda sättet att skydda sig mot viruset är genom att vaccinera sig.

Det är även många, hela 40 procent, som inte känner till symtomen på TBE, som sprider sig till hjärnan och resulterar i hjärnhinneinflammation.

– TBE är en virusorsakad hjärnhinneinflammation med en mycket varierad symtombild, från lindrig huvudvärk som går över på några dagar, till hos några enstaka individer svåra symtom med kvarstående hjärnskador. Det är viktigt att vara observant på om man fått ett fästingbett och ha skyddande kläder när man är ute i naturen, säger Johan Brun, Medicinsk direktör på Pfizer.

Andra symtom som kan betyda att man drabbats av TBE är hög feber, yrsel och ljus- och ljudkänslighet. I allvarliga fall kan TBE leda till koncentrations- eller minnesstörningar, talrubbningar, balansproblem och nervskador.

Risken att smittas av TBE finns från tidig vår till sen höst. Fästingar är aktiva redan när temperaturen går upp till fem plusgrader, men bara 22 procent av svenskarna känner till det. Det gör att många börjar med vaccinationsprocessen för sent.

– Folk vaccinerar sig när de får upp ögonen för TBE. Det kan handla om att det inträffat ett fall i närheten, att medier börjar skriva om det, att det blir varmt och människor börjar prata om fästingar i större utsträckning, eller av traditionell marknadsföring som informerar om sjukdomen. Vi skulle gärna se att fler vaccinerade sig ”året om” mot TBE, men sanningen är att väldigt få känner till att fästingar är aktiva från fem plusgrader idag, säger Christina Sundkvist, VD på vaccinationsmottagningen Glömstapoolen.

I videon visas tips på hur man blir av med fästingar.

pil
TBE

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation.

I Sverige finns det flera riskområden där du kan smittas av TBE, men majoriteten av fallen, 70 till 80 procent, kommer från Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.

Det går inte att bota TBE om man väl blivit smittad, men det finns vaccin som skyddar mot viruset. De två vaccinen som finns heter FSME-IMMUN och Encepur. För att vaccinet ska skydda helt behöver man ta tre sprutor med en månad mellan de första två och sex månader mellan den andra och tredje.

Förra året insjuknade 238 personer i TBE enligt Folkhälsomyndigheten.

pil
Om undersökningen

TNF Sifo har gjort webbpanelsundersökningen på uppdrag av läkemedelsföretaget Pfizer. Totalt genomfördes 1000 intervjuer ned personer från 18 år och uppåt mellan den 21 och 27 mars i år. Panelen är representativ i förhållande till Sveriges sammansättning.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro