ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkemedelsverket stoppade säkerhetstudie av Gardasil

Aron Andersson · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015

Foto: TT / Onsøien, Ole Gunnar


När Läkemedelsverkets expert vill utreda biverkningar av vaccinet Gardasil stoppades hon. Dessutom stoppades en säkerhetsstudie kring preparatet, rapporterar P1 Kaliber.

klar

Artikellänk är kopierad

Gardasil, ett vaccin mot livmoderhalscancer, infördes i allmänna vaccinationsprogrammet 2012. En säkerhetsstudie utlovades, men genomfördes aldrig, avslöjar P1 Kaliber.

Enligt en utredare på Läkemedelsverket behövdes den inte eftersom det gjorts en tidigare studie vid Karolinska Institutet.

– Det är ju svenska och danska flickor som ingår i den studien och många av dem skulle också ingått i den studien som vi planerade. Så vi kände att den blir överflödig den studien. Den kommer inte att bidra med mer kunskap än vi redan har, säger Charlotta Bergquist till Sveriges radio.

►LÄS MER: Nej, ditt barn kan inte få autism av vaccin

Men forskaren bakom studien på KI säger till progammet att den studien är begränsad och att det finns många diagnoser som inte granskas i studien. Läkemedelverkets säkerhetsexpert Rebecca Chandler ville att att sjukdomen POTS skulle klassas som risk. POTS leder till kronisk trötthet och svimningar och skulle därför kunna motivera en studie av vaccinet. Men expertens förslag stoppades också.

– Man ska inkludera sådant som man tror är en potentiell risk. I det läget kunde vi inte göra den bedömningen, säger Charlotta Bergquist.

Men läkare i Danmark hade tidigare slagit larm om POTS som en misstänkt biverkning. Enligt P1 Kaliber protesterade Rebecca Chandler mot beslutet och lämnade senare myndigheten.

►LÄS MER: Misstänks sjuka efter HPV-vaccin

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro