ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkemedelsverket varnar för medicinappar: Finns inga garantier

Alva Forsberg Fierro · 17 Sep 2015
Uppdaterad 17 Sep 2015
För att en app ska vara helt medicinsk säker så måste den vara CE-märkt – att den är godkänd enligt EU:s regler.

För att en app ska vara helt medicinsk säker så måste den vara CE-märkt – att den är godkänd enligt EU:s regler. Foto: All Over Press


Medicinska appar som säger sig mäta ditt blodtryck eller räkna ut när du kan ha sex kan utan att bli gravid kan vara långt ifrån säkra.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du gör en sökning på ”medicin” i Apples och Androids app-butiker får du nästan 4 000 träffar på appar som kan ge dig en sjukdomsdiagnos, tala om för dig vilken medicin du ska ta eller fastställa när du har ägglossning. Apparnas popularitet ökar men nu varnar Läkemedelsverket för att många appar inte är medicinskt tillförlitliga, rapporterar SR.

– Det finns läkemedelsföretag som lägger ut på entreprenad bland IT-företag att ta fram sådana här appar, och det handlar då om spelare som inte känner till det medicintekniska regelverket, säger Mats Artursson till SR, utredare på Läkemedelsverket.

►LÄS MER: Så vet du om nätmedicinerna är lagliga

För att en app ska vara helt medicinsk säker så måste den vara CE-märkt – att den är godkänd enligt EU:s regler. Men många appar lever inte upp till kraven och för första gången i Sverige kan en app få marknadsförbud eftersom den inte lever upp till reglerna.

Mats Artursson tror att bristen på information är problemet.

– Det finns ett behov av att vi tar fram nya vägledningar så att vi kan hjälpa apputvecklarna att följa regelverket. Hur man kliniskt ska utvärdera programvaran, säger Mats Artursson.

►LÄS MER: Antti, 39, köpte akne-medel på nätet: ”Skinnet lossnade”

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro