ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkemedelsverket varnar för spruta som gör dig solbränd

Olle Agebro · 28 Apr 2011
Uppdaterad 28 Apr 2011
Melanotan II

Melanotan II


Genom att injicera läkemedlet Melanotan II blir din hud solbränt brun, men biverkningarna av ämnet som kan leda till cancer är fortfarande inte utredda.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är olagligt att sälja Melanotan II i Sverige, men via internet är det inte svårt att hitta sajter som utger sig för att sälja läkemedlet inom Sverige. - Det är jättesvårt att säga hur många som använder läkemedlet i Sverige, vi får ju kontinuerligt försäljningssiffror från apoteken men handeln med Melanotan II sker ju olagligt över internet så det är jättesvårt för oss att uppskatta hur omfattande den är, säger Ingela Ottosson, utredare på Läkemedelsverket. Trots att ämnet varit känt länge har det fortfarande inte gjorts någon ordentlig utredning av ämnets biverkningar. Ämnet stimulerar kroppens produktion av melanin vilket inte bara gör huden brunare utan också får leverfläckar att växa, många forskare misstänker även att ämnet kan orsaka hudcancer. Läkemedelsverket har noterat ett fall av hjärtklappning och avdomning i armar som en följd av melanotaninjektioner. Eftersom ämnet säljs i pulverform som kunden får blanda ut själv är riskerna för feldosering och infektioner större än normalt men på Quicktan.se, svensk leverantör av det olagliga läkemedlet, framhåller man bara bieffekter som viktminskning och förhöjd sexlust. Sedan slutet av januari i år är Quicktan.se polisanmält. Metro har sökt Quicktan.se för en kommentar.

Svenskar köper förbjuden solbränna över internet

Trots Läkemedelsverkets varningar använder många svenskar Melanotan II utan att bekymra sig över biverkningarna.

"Jobbigaste bieffekten är alla som frågar var man varit och hur ofta man solar solarium" skriver signaturen Hans på forumet Familjeliv.se Många som har provat läkemedlet vittnar om att dagliga injektioner under två veckor, för att sedan trappa ner med en injektion per vecka under några veckors tid, en sådan kur kan ge en solbränna som dröjer kvar i omkring en månad innan den börjar blekna. Flera som provat på Melanotan II berättar också om stora leverfläckar som växer efter injektionerna och i veckan rapporterade brittiska Daily Mail om en kvinna som fick uppsöka läkare sedan hennes ansikte svullnat upp och huden blivit grönaktig och öm efter en melanotaninjektion.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro