ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läkemedelsverket: Så farligt är det att färga håret

Fredrik Tideman · 30 Dec 2015
Uppdaterad 30 Dec 2015
Många riskerar att få en allergisk reaktion av hårfärgen.

Många riskerar att få en allergisk reaktion av hårfärgen. Foto: Alamy


Att färga håret är ett populärt och enkelt sätt att förändra sitt utseende. Men vad många kanske inte vet är att produkterna i hög grad är allergiframkallande. Det blir allergier som kan ge rätt stora problem”, säger Gunnar Guzikowski på Läkemedelsverkets kosmetikaenhet.

klar

Artikellänk är kopierad

– De ämnen som man använder i permanenta hårfärger i dag är i stort sett allihopa allergiframkallande. Om man tar kosmetikaprodukter över huvud taget, alltså smink, hårvårdsprodukter, tvål och schampoo, så är nog hårfärgerna den produkttyp som är mest allergiframkallande. Det blir dessutom allergier som kan ge rätt stora problem, och de blir livslånga så att man inte kan fortsätta att färga håret, säger Gunnar Guzikowski, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket.

2014 gjorde Läkemedelsverket tillsammans med landets kommuner en utredning, Hårfärgskollen 2014, som hade syftet att skapa bättre märkning på produkterna. Utredningen visade bland annat att användningen av hårfärgningsmedel kryper ner i åldrarna. I en svensk intervjustudie 2013 svarade 27 procent av flickorna och nio procent av pojkarna som var 12 år gamla att de vid något tillfälle hade färgat håret. En procent svarade också att de hade upplevt hudbesvär.

►LÄS MER: Förbjudna i hårfärg men används i tandkräm

– Ju tidigare man börjar med färgningen desto större är risken att man utvecklar en allergi, så det är bra om man skjuter på den där debuten så länge som möjligt, säger Gunnar Guzikowski.

Enligt utredningen från 2014 så är ungefär 20 procent av alla vuxna benägna att utveckla en allergi mot hårfärgningsmedlen, och ju fler gånger man färgar håret desto större är risken att man blir allergisk.

– I värsta fall kan det bli sjukhusvistelse för att man svullnar upp i ansiktet, kraftiga eksem kan man få också. Det är de svåraste fallen. De flesta får lite mindre allvarliga reaktioner men det innebär ändå att de måste sluta färga håret, säger Gunnar Guzikowski.

►LÄS MER: Joakim, 24, färgade håret – blev av med jobbet

Läkemedelsverkar avråder inte från att färga håret, men man ska vara medveten om riskerna.

– Vi ger rådet att följa instruktionerna noga och så avråder vi barn från att färga håret. 

Är det någon skillnad om man färgar håret hemma eller går till frisören?

– Nej innehållsmässigt är det ingen skillnad, det är samma typ av ämnen som man använder. Frisören vet ju lite mer om riskerna naturligtvis och skyddar sig med handskar. Det är det meningen att du ska göra om du färgar håret hemma också, säger Gunnar Guzikowski.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro