ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läker brutna ben

Ola Jacobsen · 1 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Trine Vikinge, vd och Emma Gundersen, ansvarig för kvalitetssystem på Addbio i företagets laboratorium.

Trine Vikinge, vd och Emma Gundersen, ansvarig för kvalitetssystem på Addbio i företagets laboratorium. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

Många som bryter benen är gamla och har skört och poröst skelett. Då är det extra svårt att få implantat att växa fast. Det vill AddBIO ändra på med sin läkemedelsebeläggning för benimplantat. 

– Då får man läkemedelseffekten runt skruven, där den behövs. Första produkten har ett läkemedel på som gör att benet blir starkare, men man skulle även kunna lägga på antibiotika för att undvika infektioner, säger Trine Vikinge, vd på Addbio.

När benet blir starkare minskar risken för att skruven lossnar. Dessutom löper patienten mindre risk att drabbas av komplikationer eller av att operationen måste göras om. – Vi är inte ensamma med läkemedel på implantat, men vi har en teknik för att klistra på läkemedlet som är ovanligt snäll och inte ger några bieffekter, säger Trine Vikinge.

Den största utmaningen för företaget är att få sin produkt godkänd av myndigheterna. Det som bromsar är att produkten både är ett implantat och ett läkemedel.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro