ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lakritsätande kan ge vitaminbrist

Stockholm TT · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Inte nog med att lakritsätande ökar blodtrycket, det kan också leda till brist på vitamin B12, visar en studie som ska presenteras under den kommande Läkarstämman i Göteborg. B12 behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning, för bildandet av röda blodkroppar och för att nervsystemet ska fungera ordentligt.

Läkare och forskare från Sahlgrenska och Östra sjukhuset i Göteborg samt från isländska Landspitali universitetssjukhus lät 36 försökspersoner mellan 22 och 44 år äta ett hekto lakrits varje dag under fyra veckor, vilket forskarna själva beskriver som en måttlig konsumtion. Blod, urin och blodtryck mättes och analyserades med jämna mellanrum före, under och en månad efter försöket.

Resultatet blev tydligt sänkta B12-halter hos försökspersonerna. Även om sänkningen inte är stor går den i vissa fall ändå ut över hälsan, enligt forskarna.

Sannolikt beror effekten på att det aktiva ämnet i lakrits, glycyrrhetininsyra, blockerar ett enzym som i normala fall omvandlar stresshormonet kortisol till inaktivt kortison i kroppen. När processen inte fungerar ökar blodtrycket, och överskottet på kortisol sänker B12-nivåerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro