ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lämna kyrkan i fred, SD!”

Kalle Wiklund · 21 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna går från fyra till sju mandat efter söndagens kyrkoval. Nu blåser det till blogg-storm efter SD:s framgångar.I går söndags hölls kyrkovalet i Sverige.  Innan valet siade flera experter om att Sverigedemokraterna kunde komma att vinna få mer makt.  Nu är det klart att Sverigedemokraterna går starkt framåt, tillsammans med Frimodig kyrka och Miljöpartister i Svenska kyrkan. SD:s framgång upprör i svenska bloggosfären, och reaktionerna på valresultatet kom snabbt.–Lika lite som religion ska styra politik och lagstiftning ska sekulära partier styra i religionen. Lämna kyrkan i fred!, skriver samhällsdebattören Dick Erixon.Andra ser SD:s som ett tecken på att det föredetta nationalistiska partiet försöker tvätta bort sin naziststämpel och bli - normala.–Kyrkopolitiken är ytterligare ett sätt för SD att visa att partiet är ett normalt parti som gör som andra, men kyrkopolitik är knappast något som SD:s företrädare brinner för, menar journalisten Anna-Lena Lodenius i ett inlägg på sin blogg.Men även om Sverigedemokraterna försöker tona ned sina mest extrema idéer, tror vissa skribenter att det är just dessa extrema ställningstaganden som delvis kan ligga bakom partiets framgångar i kyrkovalet.

–Även om jag har svårt att förstå hur kristna kan rösta sverigedemokratiskt kan även SD:s mandatökning ses som en fingervisning i samma riktning. Det är ju endast dessa tre nomineringsgrupper (SD, KD och Frimodig kyrka, red. anm.) som tagit ställning emot samkönade äktenskap, skriver Elisabet Sandlund i ledarbloggen på Dagen.se.

Andra menar att SD inte kommer få någon egentlig makt efter kyrkovalet, och att deras framgång är överdriven.– Det är beklagligt att sverigedemokraterna gått framåt men det är också lika beklagligt att säga att de är valets vinnare. De har visserligen gått från 3 till 7 mandat i kyrkomötet men de är fortfarande små och får liten påverkan, skriver folkpartisten Anne-Marie Ekström.

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Wiklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro